Kuća i hrana

Sjemenke bundeve – jedna od najzdravijih grickalica

Napisao H. H.

Da imaju cijeli niz sastojaka koji jako pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje to je jedna činjenica, međutim skroz druga je to koliko je širok dijapazon uticaja košpica pa tako djeluje kako na imunitet tako čak i na zdravlje srca i drugih organa

JAČANJE IMUNITETA

Cink je elemenat koji inače pomaže ljudskom organizmu da se izbori sa virusnim infekcijama, umorom i lakšim psihičkim problemima kakva je depresija, a cinka u sjemenkama bundeve moguće je naći u znatno velikom procentu, piše “Menshealth“.

OČUVANJE ZDRAVLJA SRCA

Magnezijum je još jedan elemenat koji je od velike važnosti za zdravlje čovjeka, a u ovom slučaju se radi o srcu koje je vitalni organ i čije zdravlje istovremeno zavisi od unosa magnezijuma koji kontroliše krvni pritisak i zadužen je za spriječavanje cijelog niza bolesti srca. Dovoljno je da kažemo da polovina šoljice sjemenki bundeve sadrže skoro kompletnu preporučenu dnevnu dozu unosa magnezijuma u organizam.

OČUVANJE ZDRAVLJA PROSTATE

Još jedan uticaj cinka kao jednog od elemenata sa kojim su bogate sjemenke bundeve. Osim što su važne za preventivu, one se čak koriste i za liječenje benigne hipertenzije ovog muškog organa.

SMANJENJE RIZIKA OD DIJABETESA

Sjemenke bundeve dokazano poboljšavaju regulaciju insulina, što smanjuje rizik od dobijanja ovog učestalog problematičnog zdravstvenog stanja, a pomaže osobama koje već imaju taj problem.

Osim svega navedenog grickanje košpica je zabavno uz razne aktivnosti poput gledanja TV-a, pa bi svakako trebale i biti namirnica sa prioritetom (uz kokice) u odnosu na ostale grickalice koje goje.

Komentari

komentara