Kuća i hrana

Ova moćna biljka liječi 4 rizična oboljenja: Evo zašto svake sedmice treba da jedete spanać

Napisao H. H.

Spanać je nevjerovatno ljekovita biljka, a evo kod kojih 4 oboljenja najviše pomaže.

Još u detinsjtvu slušali smo priče o nevjerovatno zdravom spanaću koji će pomoći da porastemo i postanemo snažni, a da li zaista znate koje bolesti spriječava ova moćna biljke, piše “Lovesensa“.

Spanać je bogat vitaminima A, C, K1, folnom kiselinom, gvožđem i kalcijumom. Spanać ima brojna iscjeljujuća svojstva, a najviše pomaže kod oksidativnog stresa, čuva zdravlje očiju, reguliše krvni pritisak i smanjuje rizik od karcinoma.

Oksidativni stres nastaje kada tijelo nije sposobno da neutralizuje slobodne radikale koji mogu uzrokovati hronočna oboljenja. Spanać je prepun antioksidanata i pomaže da se u tijelu napravi ravnoteža i izbegnu zapaljenski procesi.

Spanać sadrži jedinjenja zeaksantin i lutein koji spriječavaja degenerativne promjene na očima i smanjuju rizik od katarakte.

Naučnici su istakli da komponente MGDG i SQDG koje spanać sadrži mogu da uspore rast ćelije raka. Istraživanja pokazuju da je spanać jedna od vodećih namirnica u prevenciji karcinoma prostate, dojke i grlića materice.

Dokazano je da nitrati iz spanaća regulišu krvni pritisak i pozitivno utiču na zdravlje srca.

Spanać možete jesti kao salatu, čorbu ili dodatak raznim jelima, ali kada postane dio vašeg jelovnika, organizam će vam biti vrlo zahvalan. Takođe, ovo povrće je odlična namirnica u procesu mršavljenja pa ga mnogi nutricionisti preporučuju tokom dijeta.

Komentari

komentara