Kuća i hrana

Grah kao lijek: Popularna namirnica liječi i najopakije bolesti, a evo i koja vrsta graha je najzdravija!

Napisao H. H.

Iako se već dugo govori da je konzumacija graha dobra za zdravlje, danas se ovom povrću pridaje još više pažnje zbog novih informacija koje donose naučnici.

Iako se već dugo govori da je konzumacija graha dobra za zdravlje, danas se ovom povrću pridaje još više pažnje zbog novih informacija koje donose naučnici.

Naučnici otkrivaju da ishrana bogata grahom može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka. Smjernice za zdravu ishranu vlade SAD-a iz 2005. preporučuju dnevnu dozu od tri šoljice graha sedmično.

Grah posjeduje veliku energetsku vrijednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Pored toga sadrži lecitin, kao i kalijum, kalcijum, željezo, fosfor, magnezijum, cink i natrijum. Predstavlja odličan izvor bjelančevina, a za razliku od drugih izvora pasulj ima malo masti pa ne sadrži one zasićene kao ni holesterol. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3.

Asortiman fitohemikalija pronađen u grahu štiti ćelije od raka i usporava rast tumora. Istraživači na Harvardu su izjavili da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje izgleda da razviju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni pritisak i rak debelog crijeva.

Grah je dobar izvor bjelančevina, i za razliku od drugih izvora bjelančevina, pasulj ima malo masti, te ne sadrži zasićene masti i holesterol. Jedna porcija graha osigurava 20 posto dnevnih potreba za vlaknima. Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu grah dobijaju više ovih ključnih hranljivih materija od osoba koje ne konzumiraju grah.

Naučnici sa državnog univerziteta u američkoj saveznoj državi Kolorado testirali su šest uobičajenih vrsta graha koji se mogu naći na tržištu i izmjerili količinu antioksidanta u svakom od njih. Testiranje je pokazalo da su crveni, šareni i tamnoplavi pasulj imali i do deset puta veće količine antioksidanta i drugih ljekovitih materija, nego bijeli i žuti grah, piše “Opanak“.

Komentari

komentara