Kuća i hrana

Kako najefikasnije spasiti zagorjele šerpe?

Napisao H. H.

Čak i najiskusnijim domaćicama se desi da im ponekad zagori hrana i ostavi uporne zapekle mrlje koje je, bar naizgled nemoguće ukloniti.

Bez obzira da li je u pitanju zagorjelo mlijeko, sosovi ili druga hrana, predstavljamo vam dva načina za efikasno čišćenje zagorjelih šerpi.

U zagoreloj šerpi skuhati tri prsta vode u kojoj je rastvoreno malo praška za pecivo – i zagorjeli dio na dnu šerpe skinuće se veoma lako. Kod šerpi koje su mnogo zagorjele stavlja se i malo deterdženta i dobro se istrlja žicom za ribanje posuđa, piše “Aura“.

Za drugi način čišćenja šerpi će vam biti potrebno tri kašike sirćeta, kašika sode bikarbone i dvije šoljice vode. U šerpu sipajte vodu i dodajte sirće. Zatim stavite na ringlu i pustite da proključa. Šerpu sklonite sa ringle i stavite u nju sodu bikarbonu. Ispraznite šerpu i oribajte je grubom stranom sunđera. Ako je mrlja uporna, koristite i žicu za ribanje, a možete dodati još malo sode bikarbone.

Treći način je da posudu napunite vodom i vratite na vrelu ringlu. U vodu sipajte dvije do tri kašičice praška za veš ili čak i kocku za pranje suđa u mašini. Zagorjeli ostaci hrane nestaće za tili čas.

Primjenom ovih saveta ćete uštedeti vrijeme pranja posuđa, a zagorele šerpe vam više neće predstavljati noćnu moru.

Komentari

komentara