Kuća i hrana

Starinski kolači: Fantastična “Čupava Kata”

Čupava Kata - Telegraf.rs
Napisao H. H.

Spremite jedan od onih neodoljivih kolača, koje smo jedva čekali da posluže na porodičnim okupljanjima!

Sastojci:

  • 5 žumanaca
  • 4 kašika šećera
  • 250 g maslaca
  • 14 kašika brašna
  • nekoliko kašika tople vode
  • 1 prašak za pecivo

Fil:

  • 5 bjelanaca
  • 7 kašika šećera
  • 200 g mljevenih oraha
  • 5 kašika džema od kajsije ili šljive
  • kašika arome vanile

Priprema:

Izmutite maslac i šećer da postane pjenasto pa dodajte jedno po jedno žumance i nekoliko kašika vode. Izmiješajte brašno s praškom za pecivo pa dodajte u tijesto. Zamijesite na kraju malo i rukama da se formira glatka masa. Podijelite tijesto u 2 lopte od kojih jedna treba da bude malčice veća. Onu manju stavite u frižider uvijenu u providnu foliju, dok vam ne zatreba.

Tu veću loptu razvijte oklagijom između dva papira za pečenje, pa sa donjim papirom prebacite u dublju tepsiju.

Za fil, izmiješajte bjelanca i šećer da se dobije čvrst šlag, pa dodajte džem i vanilu. Orasi treba da budu između mljevenih i sjeckanih – dodajte i njih. Na kraju, uzmite ohlađenu manju loptu i na krupno rende, izrendajte je preko fila.

Pecite na 200 stepeni dok ne testo ne porumeni a ohlađeno pre služenja pospite šećerom u prahu, prenosi “Telegraf“.

Komentari

komentara