Kuća i hrana

Kiselkasta žuta pasta za dugovječnost – Senf je prirodni eliksir protiv upala, bolova i raka!

Napisao admin

Možete li zamisliti pravi hot dog bez senfa? Iako masni hot dog doista ima malo toga zajedničkog sa zdravom i uravnoteženom prehranom, senf je jedna od tih stvari.


Hamburger sa senfom (foto: cure.ba)

Iako su kečap i majoneza popularniji namazi, kako u svijetu, tako i kod nas, senf se posljednjih godina sve jače počinje nametati kao zdrava i ukusna alternativa ovim klasičnim (a ne baš zdravim) namazima. Zbog čega je to tako i na koji sve način senf pozitivno utiče na naše zdravlje?

Šta je senf?

Kiselkasta žuta pasta koju većina ljudi zove senfom proizvodi se iz sjemenki biljke gorušice. Kako bi se stvorio ovaj začin prvo je potrebno samljeti sjemenke gorušice, te se onda taj prah pomiješati vodom, ocatom, te drugim tekućinama. Ponekad se u ovu mješavinu mogu dodati još i drugi okusi i začini. Upravo o začinima i vrsti sjemenki ovisi i jačina te okus konačnog proizvoda.

Niskokaloričnost

Senf ima jako malo kalorija, što može iznenaditi mnoge koji o njemu ne znaju puno. Naime, jedna čajna kašika senfa ima svega tri kalorije i uopšte nema masti. Za razliku od kečapa i majoneze, u senf se naknadno ne dodaje šećer, zbog čega ta dva umaka imaju jako puno kalorija. Želite li izgubiti kilograme, a ne možete se odreći umaka i namaza, senf možete jesti u gotovo neograničenim količinama i ne „zgriješiti”. Čak i ona najdosadnija dijetalna hrana može biti zanimljivija i ukusnija uz malo senfa.

Antiupalna svojstva

U većinu senfova koji se konzumiraju na ovim prostorima dodaje se kurkuma (indijski šafran) kao pojačivač boje i okusa. Kurkuma je izvor kurkumina, sastojka za kojeg je nekoliko istraživanja potvrdilo kako ima snažna protuupalna svojstva. Isto tako, kurkumin se već neko vrijeme proučava i zbog svoje uloge u smanjivanju rizika od raka, posebno dojki, debelog crijeva i prostate.

Pomoć kod reume i artritisa

Budući da kurkumin ima i snažan antioksidativni učinak, pomaže u smanjivanju boli u zglobovima te upalama vezanim uz reumatoidni artritis. Neka su istraživanja pokazala i kako bi mogao pomagati u prevenciji Alzheimerove bolesti. Očekujte u narednim godinama još puno novih naučnih otkrića kad je ovaj sastojak u pitanju.

Prevencija raka

Sjemenke gorušice spadaju u skupinu biljnih vrsta roda Brassica, u kojoj se među ostalim nalazi i drugo visoko cijenjeno povrće, poput brokule i kupusa. Ovo je povrće poznato po visokom udjelu glukosinolata, sastojaka za koje se vjeruje kako imaju snažna anti kancerogena svojstva.

Znači …

Za koju se god vrstu senfa odlučite, ne možete pogriješiti. U današnje vrijeme postoji doista mnogo varijacija, i gotovo je nemoguće da nećete pronaći barem jednu koja će vam se najviše svidjeti. Bacite kečap i majonezu (ako možete), te počnite koristiti ovaj fenomenalni i zdravi umak.

namirnice.ba

Komentari

komentara