Kuća i hrana

Kikiriki je hrana za mozak, a čuva i srce

Napisao H. H.

Voljeli ili ne kikiriki, on predstavlja bogat izvor hranjivih tvari, vitamina, vlakana i antioksidanata koji su važni za normalno funkcioniranje organizma.

Kikiriki možete jesti sirov, kao namaz ili ga dodati raznim salatama i jelima.

Iako je bogat kalorijama, mnoge studije pokazuju da kikiriki i maslac od kikirikija pomažu snižavanju holesterola, triglicerida te ne uzrokuje debljanje. Jedno istraživanje ukazuje na to da doručak na bazi kikirikija može pomoći pri kontroli šećera u krvi kroz dan, pa čak i ako ste pojeli ručak pun ugljikohidrata, piše “Faktor“.

Kikiriki je hrana za mozak. Istraživanja su dokazala da vitamin B3 koji se nalazi u kikirikiju pruža puno dobrobiti za zdravlje, što uključuje poboljšanje rada mozga i jača memoriju. Također, sadrži vlakna, izuzetno korisna za nesmetano funkcioniranje crijeva. Ukoliko želite smanjiti vlastit rizik od raka debelog crijeva kao i stvaranja žučnih kamenaca, predlažemo da poznatu mahunarku uvedete u redovnu prehranu.

Istraživanja na Harvardu su pokazala da konzumacija kikirikija pet ili više puta sedmično može smanjiti rizik od dijabetesa za čak 27 posto, a šačica kikirikija dnevno u velikoj mjeri smanjuje rizik od bolesti srca.

Komentari

komentara