Kuća i hrana

I dalje korisna – Koja hrana može da se jede i poslije isteka roka trajanja?

Napisao admin

Iako nije preporučljivo koristiti hranu poslije isteka roka trajanja, neke namirnice mogu da budu korisne i poslije isteka roka trajanja utisnutog na proizvodu jer se kod njih taj rok više odnosi na svježinu namirnice nego na to da je li štetna za organizam.


Hrana (foto: cure.ba)

Kečap

Kečap u frižideru zadržava kvalitet šest mjeseci. Poslije isteka roka trajanja to je još uvek sigurno vrijeme za konzumiranje osim ako se ne pojavi čudan miris ili primijećujete plesan.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje može da ostane svježe 18 do 24 mjeseci. Preporučuje se da se drži na hladnom i tamnom mjestu, pa čak i u frižideru ako živite u mjestu s toplim klimama.

Jaja

U frižidetu mogu da budu tri do pet nedjelja. Stavite kod vrata frižidera, jer većina obično upravo tamo ima mjesto za jaja.

Mlijeko

Može ostati pitko i nedjelju dana nakon isteka roka koji je otisnut na pakovanju. Ako je mlijeko promenilo ukus, miris ili izgled, to ćete lako primijetiti.

Jogurt

Može da bude dobar sedam do deset dana poslije roka trajanja, a u zamrzivaču dva mjeseca. Bacite ga ako vidite plijesan.

Kiseli krastavčići

Otvorena tegla kiselih krastavčića u frižideru može da bude do godinu dana, a to važi i za neke namirnice poput maslina ili kapara.

Sirće

Rok trajanja sirćeta je gotovo beskonačan. Estetske promjene, poput boje ili razvoja sedimenta mogu se dogoditi u vrstama sirćeta koje nije bijelo, ali proizvod je još uvijek bezbijedan za korištenje.

Med

Med svoj kvalitet zadržava dok se ne potroši.

Senf

Kada ga kupite u prodavnici, senf koji se čuva u frižideru traje i do jednu godinu nakon isteka roka trajanja. To ne važi za domaći senf koji se mnogo brže kvari.

Maslac

Možete da ga koristite do dve nedjelje poslije isteka roka. Zamrznuti maslac možete da čuvate devet mjeseci.

Kafa

Otvoreno pakovanje mljevene kafe traje tri do pet mjeseci pošto joj prođe rok trajanja, a zrna kafe pola godine.

tportal

Komentari

komentara