Kuća i hrana

Namirnice koje nikad ne treba jesti za ručak: Remete nivo šećera u krvi, izazivaju letargiju!

Napisao H. H.

Idealan ručak treba da sadrži vitamine, minerale, zdrave masnoće, ugljene hidrate i proteine.

Da li vas nekad (ili uvijek) hvata pospanost nakon što pojedete ručak? Niste jedini, ovaj problem muči mnoge!

Prvo što treba da znate da biste to izbjegli, jeste da je ručak najbolje jesti oko 12 ili 13 sati. Ako ga odložite za kasnije popodne, vjerovatno ćete postati jako gladni i zbog toga imati veću želju za hranu punom šećera i masnoća, poput pržene hrane, slatkiša i kolača, piše “Zadovoljna“…

Idealan ručak treba da sadrži vitamine, minerale, zdrave masnoće, ugljene hidrate i proteine. Ugljeni hidrati i masnoće daju nam energiju, dok su proteini ključni za pravilno funkcioniranje našeg tijela.

Namirnice koje je najbolje jesti za ručak su:

  • Sendviči (sa piletinom, jajima, tunom, sirom ili pečenom govedinom) i tjestenina od žitarica cijelog zrna
  • Salate
  • Riba poput skuše, lososa i sardine
  • Supe
  • Mahunarke

Sa druge strane, sljedeće 3 namirnice najgori su izbor za ručak, jer uzrokuju pad energije, odnosno letargiju:

1. Prženi krompirići (pomfrit)

Pomfrit se prži u dosta ulja i riječ je o jednostavnim ugljenim hidratima, koje uvijek treba izbjegavati jer nakon što naglo povise nivo šećera u krvi, isto je tako naglo i spuste. Ako pojedete pomfrit za ručak, vrlo vjerojatno ćete osjetiti nagli pad energije, letargiju i pospanost.

2. Kravlje mlijeko

Iako kravlje mlijeko može biti dio uravnotežene ishrane, može imati negativan efekat na nivo energije u tijelu. Kravlje mlijeko teže se vari, zbog čega je u probavnom procesu potrebna pomoć veće količine krvi koja ode u crijeva, a ostatak tijela mora da funkcioniše sa smanjenim protokom krvi. Gubitak krvi takođe može da uzrokuje letargiju.

3. Maslac od kikirikija

Nakon što pojedete sendvič s maslacem, vrlo vjerovatno će vas uhvatiti pospanost. Krivac za pospanost je aminokiselina triptofan koju sadrži ovaj zasitan namaz. Ali, maslac od kikirikija ne morate da izbjegavate u potpunosti, samo ga kombinujte sa “super” hranom koja nam daje energiju poput čia sjemenki.

 

Komentari

komentara