Kuća i hrana

ČITAV ŽIVOT STE POGREŠNO ČISTILI RERNU: Evo kako da vam pećnica izgleda kao nova!

Napisao H. H.

Sastružite krupnije komadiće hrane koji su eventualno ostali u pećnici i poprskajte unutrašnjost pastom od sode bikarbone i vode. Sve što trebate je mala činija, prazna ambalažna bočica za prskanje, soda bikarbona, obična kuhinjska krpa i sirće.

Kako biste očistili unutrašnjost rerne pomiješajte 2-3 kašičice sode bikarbone sa vodom u činiju tako da dobijete pastu koja se može rasprskati putem bočice. Sastružite krupnije komadiće hrane koji su eventualno ostali i poprskajte unutrašnjost rerne pastom kojom ste napravili. Ostavite da odstoji preko noći.

Trebalo bi barem 12 sati da pustite da djeluje, a zatim vlažnom krpom lagano prebrišite unutrašnjost rerne kako biste uklonili ostatak materije koju ste stavili.

Za bolji rezultat možete ponoviti postupak svakih 12 sati, recimo dva dana, a u to vrijeme pećnicu možete normalno da koristite.

Posljednji put rernu poprskajte zatim stavite nešto da se peče (kako ne biste trošili energiju na praznu rernu) i nakon toga pustite da se ohladi dok ne bude topla da možete da krenete na čišćenje.

Upotrijebite običnu kuhinjsku krpu i iznenadit ćete se kako se jednostavno skida sva prljavština. Poslije toga je isperite i pobrišite i uključite je na nisku temperaturu samo da se osuši do kraja.

Za dodatno čišćenje postoji još jedan trik. Sastoji se u tome da u posudici pomiješate sodu i sirće, što u prvi trenutak izaziva malo “eksplozivnu” reakciju.

Stavite sodu koliko je potrebno da dobijete gustu pastu, a zatim ovom smjesom i krpom pobrišite pećnicu i nakon toga je naravno dobro isperite. Staklo na rerni također možete očistiti gustom smjesom od sode bikarbone i vode.

Ostavite 30-40 minuta da djeluje, a zatim ponovo prebrišite čistom krpom.

Izvor:

Komentari

komentara