Kuća i hrana

OCAT i biljka!? Kada vidite razlog sigurno ćete probati ovaj trik u vašem vrtu!

Napisao H. H.

Razne hemikalije i toksini su sigurno zadnja stvar koju želite da se nalazi u vašem vrtu i sigurno ne želite da njima hranite vaše biljke.

Iako su veoma jeftini, pesticidi i gnojiva su izuzetno loši za okolinu a da ne spominjemo njihov uticaj na naše zdravlje. Ocat je fenomenalan izbor za sve vrtlare koji žele siguran i prirodan proizvod. Ostat ćete iznenađeni kada vidite šta sve u vrtu možete uraditi sa bijelim ocatom.

Ovo je nekoliko koristi octa u vašem vrtu koje ćete sigurno probati:

Štetočine

Glodavci, puževi, psi, mačke izečevi mrze miris octa. Samo popršćite bijelog octa oko vašeg bilja i ni jedna štetočina ga više neće ugoziti. Možete i potopiti staru majicu u ocat pa stavit na kolac da visi oko vrta, piše “Živjeti zdravo“…

Glineni lonci – čišćenje

Glineni lonci odlično zadržavaju vlagu tla te štite korijen biljke tokom vrućih ljetnih dana, ali oni imaju tendenciju da apsorbuju kalcijum, minerale i so iz vode i gnojiva i to ih čini da izgledaju neprivlačno.

Očistite vaš lonac od ostataka pa ga umočite u otopinu koju ćete napraviti od šolje octa i 3-4 šolje vode. Neka lonac ostane u otopini nekih 30 minuta.

Tjera mrave

Bijeli ocat je najbolji organski insekticid. Samo poprskati područja gdje se nalaze mravi i oni će nestati u trenu. Nakon par dana poprskati opet i sigurno da ih više nećete uočiti.

Uklanjanje korova

Poprskati ocat na zidove ili betonsku stazu i tako ćete se riješiti dosadnog korova a vaš vrt će izgledati uredno.

Duže trajanje rezanog cvijeća

U vazu gdje ćete držati cvijeće, u vodu dodajte 2 kašike octa i kašičicu šećera. Stavite vaše cvijeće i mijenjajte vodu svaka 3-4 dana.

Oslobodite se vrtnih kukaca

Kombinujte tri dijela vode, jedan dio octa i kašičicu sredstva za pranje posuđa u raspršivaču. Protresite sadržaj, i poprskajte svoj vrt.

Uklonite hrđu sa vrtnog alata

Koristiti nerazrijeđen ocat na svom alatu. Možete poprskati ili umočiti alat u ocat na nekoliko minuta, a zatim dobro isprati.

Komentari

komentara