slot online 2023

Kraljica jeseni – Probajte dijetu s bundevom

Napisao admin

Bundeva, kraljica jeseni, može se pripremati na bezbroj načina, a pritom je niskokalorična, ima svega 30 kalorija u 100 grama, i predstavlja dobar izbor za sve one koji žele da smršaju.


Bundeva (Foto: Cure.ba)

U narodnoj medicini bundeva se preporučuje kao diuretik, za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod ljudi oboljelih od reume, gihta, zapaljenja bubrega ili bešike. Zahvaljujući biljnim vlaknima, pomaže i kod konstipacije jer pokreće lijena crijeva.

– Bundeva sadrži oko 85 odsto vode, kao i niz dragocjenih sastojaka, vitamine A, C, B1, B2, B3 i B6, folnu kiselinu, pektin i minerale kalijum, fosfor, kalcijum i gvožđe. Narandžastu boju duguje antioksidantu beta-karotenu, koji se u organizmu pretvara u vitamin A – kaže Jasna Anđelković, nutricionista i autor sitea www.nadijeti.info.

Osim što je dobra za mršavljenje, bundevu mogu da jedu i osobe oboljele od dijabetesa, a istraživanja su pokazala da ishrana bogata hranljivim vlaknima ovog povrća obuzdava apetit.

I sjemenke bundeve su veoma zdrave i bogate bjelančevinama, a sadrže omega-3 masnu kiselinu koja je poznati čuvar srca. Ipak, ne pretjerujte sa ovim sjemenkama jer su veoma kalorične – 100 grama sadrži čak 554 kalorije.
 
JELOVNIK ZA 4 DANA
Prvi dan

Doručak: kuhana bundeva sa šargarepom i sokom od limuna i kaša od kuhane bundeve s dodatkom žitarica.
Ručak: supa od povrća s bundevom (paprika, šargarepa, crni luk i malo krompira), 150 g pilećeg filea i parče integralnog hljeba.
Večera: bundeva pečena u rerni.

Drugi dan
Doručak: kaša od bundeve, šolja nemasnog jogurta i jedna integralna kifla.
Ručak: krem supa od bundeve i rižoto od bundeve i pečuraka.
Večera: 150 g voća po izboru.

Treći dan
Doručak: kaša od kuhane bundeve i jedno kuhano jaje.
Ručak: supa od povrća s bundevom i musaka s bundevom i mljevenim mesom.
Večera: dva parčeta tosta i salata od pečene bundeve s ananasom.

Četvrti dan
Doručak: dva parčeta slane pite od bundeve i šolja nemasnog jogurta.
Ručak: krem supa od bundeve, gulaš od bundeve (spremate ga kao i svaki gulaš, samo što umjesto mesa stavljate bundevu) i parče integralnog hljeba.
Večera: bundeva pečena u rerni.

cure.ba

Komentari

komentara