slot online 2023

Srećom, imamo rješenje – Otkriven krivac za salo na trbuhu kojeg se nikako ne možete riješiti!

Napisao admin

Jeste li ikad primjetili da bez obzira koliko pazili na prehranu i vježbali jednostavno uvijek imate trbuščić kojeg se ne možete riješiti? Možda proklinjete gene, no kronična debljina u području trbuha mogla bi biti rezultat stresa…


Stomak (Foto: Arhiva)

Jedan od hormona kojeg tijelo otpušta pri stresu je kortizol. On ima važnu ulogu u vraćanju ravnoteže u tijelo i ne bismo željeli živjeti bez njega. Povijesno gledano, odgovor na stres manifestira se u obliku borbe ili bijega, a činili smo i jedno i drugo, s tim da su pritom hormoni stresa korišteni na način na koji su dizajnirani.

Bilo da bježimo ili se sukobljavamo sa stresom, oboje zahtijeva puno energije, a tijekom tih radnji jedna od uloga kortizola jest da ‘napuni baterije’ tako što nas čini gladnima. Moramo nadoknaditi izgubljenu energiju i to učiniti na najučinkovitiji način. Šećer i masna hrana su bogat izvor energije, pa nije čudno što žudimo za sladoledom, prženim krumpirićima, čipsom i čokoladom kad smo pod stresom.

A ‘baterije’ koje treba napuniti su masne stanice. Kortiloz je vrlo određen oko toga gdje pohranjuje masnoću u tijelu. On utječe na to da se više masnoća pohranjuje u središnji dio tijela, koji je vrlo različit od masnog tkiva koje se nalazi na ostatku tijela ispod kože i koje nema nikakve veze s odgovorom na stres.

Masno tkivo koje se taloži oko trbuha bliže je glavnoj veni jetre, što znači da brzo može biti promijenjeno u glukozu i pušteno u naš krvni sustav, kako bi nam dalo potrebnu energiju.

Kako bi se borili protiv ovog problema, upustite se u kratke vježbe koje glume borbu ili obranu. Treninzi visokog intenziteta mogu nas riješiti mnogih negativnih učinaka stresa, jer se kod njih otpušta kortizol i tad radi svoj prvotno zamišljeni posao.

I ne samo da tijekom intenzivnih vježbi tijelo oslobađamo sala s trbuha, nego će kortizol biti pod kontrolom još nekoliko sati ili čak dana nakon vježbanja.

net.hr

Komentari

komentara