slot online 2023

Konačno razjašnjeno? – Razlozi zbog kojih ne mršavite?

Napisao admin

Unatoč tome što se počeli vježbati i pazite na svaku unesenu kaloriju, vaga i dalje pokazuje isti broj kilograma? Možda je vrijeme da promijenite rutinu vježbanja, pošteno se naspavate ili pak riješite probleme sa štitnjačom.


Debela djevojka (Foto: Arhiva)

Neumjerenost u jelu

Iako se radi o očitom razlogu koji vas sprječava da dostignete željenu kilažu, često upravo njega zaboravljamo. Kako biste imali potpunu kontrolu nad unosom kalorija počnite voditi dnevnik prehrane – rezultati bi vas mogli šokirati. Također, ni u kojem slučaju nemojte preskakati doručak. On je pokretač metabolizma i s razlogom ga nutricionisti nazivaju najvažnijim obrokom u danu.

Način vježbanja

Intenzivni kardio treninzi u trajanju od 30 minuta možda će izazvati jako znojenje, no ako želite izgubiti kilograme trebali biste se više posvetiti intervalnom vježbanju 2 do 3 puta tjedno. Naime, treniranje utezima ubrzava metabolizam pa se tako kalorije nastavljaju trošiti i nakon prestanka vježbanja.

vjezbanje

Stres

Užurbani način života, stres i debljanje često idu ruku pod ruku. Iako možda niste svjesni svojeg tempa, vaše tijelo pamti sve. Tako ono u stanju stres proizvodi manje kortizola – hormona koji regulira apetit, a dodatan problem je gomilanje masnih naslaga u području trbuha.

‘Nagrađivanje’ vikendom

Držite li tijekom tjedna dijetu samo da biste si za vikend mogli dati oduška i uživati u specijalitetima, radite dva koraka naprijed i jedan natrag. Izbjegavajte nagrađivanje hranom, a ako želite da kilogrami idu prema dolje nastavite se kretati i tijekom neradnih dana.

pizza

Niste dosljedni

Krenete li vježbati nastojte ostati dosljedni i ne preskakati treninge. Imajte na umu da se tijelo može naviknuti na određene programe kretanja pa s vremena na vrijeme promijenite režim. Odaberite si način tjelovježbe koja će vam u isto vrijeme biti zabavna i efikasna i nakon određenog perioda uživajte u svojoj zavidnoj figuri.

Također, nije dovoljno samo napraviti karticu za bodove u trgovini zdravom hranom i tu i tamo otići u nju. Puno voća i povrća nahranit će vaše tijelo vlaknima i pružiti mu prijeko potrebne vitamine.

Ne spavate dovoljno

Nedovoljno sna može pridonijeti skupljanju kilograma, a teorija je potvrđena i od strane znanstvenika. Tako žene koje noću spavaju tek 5 sati imaju veću tendenciju ka nakupljanju kilograma od onih koje spavaju 7. Neke studije su potvrdile da neprospavane noći kod mnogih rezultiraju većim osjećajem gladi, a nedostatak sna utječe i na proizvodnju kortizola.

spavanjeGubljenje kilograma je proces koji traje

Da biste tijekom jednog tjedna izgubili pola kilograma morate svaki dan potrošiti dodatnih 500 kalorija. I dok se one unesene hranom mogu lako prebrojati, kada nastupi vježbanje javlja se problem. Naime trošenje istih tijekom treninga ovisi o težini istog, intenzitetu, ali i brzini metabolizma. Stoga je ponekad teško znati točan broj izgubljenih kalorija. Dajte svojem tijelu dovoljno vremena za prilagodbu.

Zdravstveno stanje

Neke bolesti mogu uzrokovati debljanje te znatno otežati mršavljenje. Ako se držite propisanog plana prehrane i redovito vježbate, a kilogrami se i da dalje samo lijepe na vas, potražite pomoć liječnika. Usporeni rad štitnjače čest je uzročnik već spomenutih problema.

she.hr

Komentari

komentara