slot online 2023

Ovo je šest mogućih razloga za iznenadan gubitak kilograma

Napisao H. H.

TIPIČAN gubitak težine obično je uzrokovan promjenom životnih navika, smanjenim unosom kalorija ili povećanom tjelesnom aktivnošću Itd. No ako ni jedno od toga nije razlog vašeg gubitka kilograma, možda biste se za savjet trebali obratiti svom liječniku.

Ovo je šest mogućih razloga iznenadnog gubitka težine koje navode stručnjaci, piše “Index.hr“.

Bolest crijeva

“Simptomi bolesti crijeva najčešće su smanjeni apetit, mučnina ili povraćanje, nadutost u trbuhu itd.”, kaže Cory Fisher, liječnik obiteljske medicine u klinici Cleveland.

Neki primjeri ukazuju i na neke upalne bolesti crijeva kao što su Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, celijakija i kronična bolest jetre.

Vaš liječnik primarne zdravstvene zaštite može vas uputiti gastroenterologu radi točne dijagnoze.

Hipertireoza

Prekomjerno aktivna štitnjača može dovesti do gubitka kilograma.

“Gubitak tjelesne težine prvenstveno je posljedica povećane brzine metabolizma i ubrzanog rada crijeva, što rezultira malapsorpcijom – sindromom nedovoljne apsorpcije jednostavnih hranjivih tvari”, kaže internist dr. Greg Jun.

Također možete imati simptome kao što su umor, neispavanost, razdražljivost i poteškoće pri reguliranju tjelesne temperature.

“Kada se dijagnosticira hipertireoza, postoji više pristupa liječenju stanja o čemu možete razgovarati sa svojim liječnikom i specijalistom za endokrinologiju”, kaže dr. Jun.

Paraziti

Možda zvuči jezivo, ali je moguće.

“Gubitak težine obično je posljedica malapsorpcije i pothranjenosti jer parazit zapravo uzima hranjive tvari koje osoba jede”, kaže dr. Jun i dodaje:

“Važno je paziti na osobnu higijenu, stoga često perite ruke, a pri putovanjima pazite da pijete čistu vodu i jedete pravilno obrađenu hranu u restoranima.”

Depresija

Depresija i tjeskoba mogu uzrokovati gubitak težine.

“Depresija često može dovesti do smanjenja apetita. Smanjen unos kalorija može dovesti do gubitka težine. Može postojati i prateći poremećaj u ishrani, tako da i to treba istražiti. Liječenje često uključuje multidisciplinarni pristup s lijekovima, edukacijom o promjenama u prehrani i načinu života”, ispričao je internist.

Dijabetes

“Kada u krvi ima previše glukoze, ona ne može ući u stanice gdje služi za proizvodnju energije. Zbog toga tijelo “misli da je gladno“ pa se razgrađuju masti, a na kraju i bjelančevine kako bi se osigurala potrebna energija”, rekao je dr. Jun.

Ostali simptomi dijabetesa uključuju pretjeranu žeđ ili mokrenje, znojenje, umor i obamrlost.

Rak

Prema American Cancer Society, neobjašnjeni gubitak težine od deset ili više kilograma jedan je od najčešćih simptoma raka gušterače, želuca, jednjaka ili pluća.

“Uobičajeni simptomi koji mogu prouzročiti značajan gubitak težine su: povećan umor, gubitak apetita, depresija, bolovi u trbuhu, nadutost, proljev, probavne smetnje, kratak dah, promjene u navikama mokrenja”, kaže Jun.

“Uspostavljanje odnosa s liječnikom primarne zdravstvene zaštite i redovitim godišnjim preventivnim pregledima možete učiniti puno za svoje zdravlje”, poručio je Jun.

Komentari

komentara