slot online 2023

Brzo rješenje: Kako da smršate nekoliko kilograma na zdrav i brz način

Napisao A. K.

Uz ove dijete nekoliko dodatnih kilograma ne bi trebalo da budu problem. Požurite, čekaju vas mini suknja, kupaći kostim i bela haljina.

Dva kilograma sa kritičnih mesta
Samo oni koji imaju nekoliko kilograma viška znaju koliko je to strašno. Tako su blizu, na korak od savršene linije, a opet… Pogotovo, ako se u zavisnosti od građe, ti kilogrami rasporede na nezgodna mesto (npr. samo na bokovima). Dobra vest je da se njih najlakše možete otarasiti tako što ćete eliminisati toksine nakupljene na stomaku, butinama, zadnjici, koji služe kao magnet za masne naslage.

Šta da radite – Proteine životinjskog porekla (meso, jaja, mleko, sir) zamenite onim biljnog porekla i to najmanje na petnaest dana kako biste alkalizovali telo i uspostavili ravnotežu u biohemijskom hormonskom sistemu. Osim što ćete izgubiti dva kilograma, smanjićete takođe i osećaj težine u stomaku tako što ćete poboljšati rad jetre, slezine, bubrega i pankreasa.

Šta ne treba da radite – Ne zamenjujte integralni pirinač onim rafinisanim. Integralni je bogat vitaminom B1 i mineralima koji deluju na nervni sistem pa ne samo da ćete gubiti kilograme, nego ćete imati i mnogo jaču volju. Nemojte smanjivati ni porcije povrća – ono pomaže u dijeti jer povećava osećaj sitosti, reguliše rad creva i apsorpciju šećera i masti sprečavajući da se pretvore u salo. Na kraju, čak i ako u toku prve nedelje izgubite dva kilograma, ne prekidajte dijetu pre nego što prođe bar desetak dana.

Doručak – U činiju pirinčanog mleka stavite 30 g muslija od celog zrna žitarica, bez šećera, i dodajte supenu kašiku semenki (bundeve, suncokreta, susama i lana), jedite sveže voće i popijte zeleni čaj bez šećera.

Prepodnevna užina – 150 g voća sa korom.

Užina – Jedan nemasni jogurt (bilo bi dobro da bude od soje) ili puding od soje.

Ručak – Činiju integralnog pirinča začinite svežim paradajzom i kaprom ili paradajzom koji ste kuvali sa šparglom, spanaćem ili blitvom, a koje ste pred kraj kuvanja začinili strukom peršuna i kašikom maslinovog ulja. Izbor je i mešana zelena salata po želji, začinjena prelivom od jedne kašike maslinovog ulja pomešane sa kašikom soja sosa, tri kašike vode, dve kašike soka od limuna i šest badema.

Večera – Napravite čorbu od integralnog pirinča i povrća ili potaž od špargli sa 30 g graška, tome dodajte kašičicu ulja, sveže sečeno začinsko bilje. Opcija je i grilovano povrće sa belim i crnim lukom sa jednom kašikom indijskih oraha ili kikirikija, karijem, ljutom papričicom ili salata od povrća sa kašikom bundevinog ili suncokretovog semena začinjena sokom od limuna u koji je izdrobljena morska jodirana so, senf na vrh kašičice i tri kašike jogurta od soje.

Savet za hitne situacije: Anksioznost i stres mogu da utiču na vaš režim ishrane, zato ne upadajte u zamku. Na prvi znak uznemirenosti napravite biljni čaj i ispijte ga pred spavanje: 30 g cveta gloga, 20 g cveta pomorandže, 20 g listova matičnjaka, 30 g cveća hrastovog venca. Stavite kašičicu ove mešavine u šolju kipuće vode, ostavite da odstoji 10 do 15 minuta, ocedite i popijte.

Četiri kilograma uz ukusne recepte
Četiri kilograma već ukazuju na blagu neravnotežu u odnosu emocija i hrane: verovatno se jede više od onoga što bi trebalo da bi se kompenzovala dosada ili neprijatna osećanja ili se radi trenutnog osećanja zadovoljstva konzumiraju hiperkalorične namirnice.

Šta raditi – Umesto takozvane light hrane, izaberite dijetu koja je bogata laganim receptima, ali je i dalje u stanju da zadovolji vaše čulo ukusa. Izbegnite monotoniju tako što ćete stalno jesti različita jela: ribu do četiri puta nedeljno, jaja do dva puta nedeljno, posno meso jednom sedmično, a povrće i prerađevine od soje možete konzumirati i svaki dan. Držite se ovoga plana najmanje četiti nedelje.

Šta ne raditi – Nikad ne preskačite obroke. Ne jedite sami. Izbegavajte hranu sa oznakom light (dokazano je da se od nje goji), izbegavajte hleb i grickalice najmanje mesec dana, ne pijte više od jedne čaše vina ili piva dnevno.

Doručak – Slatki smoothie (stavite u blender jednu čašu mleka od soje sa jednom jabukom i pola banane, prstohvat cimeta ili gorkog kakaa) popijte ga u miru. Možete da se opredelite i za puding od soje sa ukusom vanile ili čokolade, jedno kiselo mleko sa dve kašike integralnih žitarica, jednom kašičicom lanenog semena, malo badema kao i za zeleni čaj bez šećera.

Prepodnevne užina – Čaj i voćna salata.

Ručak – Započnite punim tanjirom svežeg povrća i nastavite supom od žitarica (svaki dan rotirajte pirinač, ovas, pšenicu, kinou, kamut i proso), sve to začinite paradajzom i pesto ili grilovanim povrćem. Završite jednim ceđenim grejpom i sa šest badema.

Užina – Sezonsko voće.

Večera – Potaž od povrća. Na meniju može da se nađe i riba kuvana na pari, zelena mešana salata sa malo maslinovog ulja začinjena jodiranom solju i sokom od limuna. Menjajte ribu sa: omletom sa tikvicama, pečurkama, tvrdo kuvanim jajima, belim ćurećim mesom, ražnjićima od piletine (ne više od jednom nedeljno) ili sojom i proizvodima od soje.

Savet plus: Konzumirajte suplement koji sadrži alfalipoičnu kiselinu. Pomaže dijeti zato što je među najzanimljivijim efektima ovog sastojka i kontrola nivoa insulina u krvi, a insulin je hormon koji utiče na glad. Preporučena doza je od 300 do 600 mg na dan.

Šest kilograma bez odricanja
Da biste izgubili šest kilograma, znači da ozbiljno morate da se posvetite određenom režimu koji podrazumeva smanjeni unos kalorija u trajanju od 30 do 45 dana. Skinuti po kilogram masnih naslaga nedeljno znači odreći se 7.000 kalorija nedeljno tj. 1.000 dnevno. Ako uzmete u obzir da prosečna žena unese 2.000 do 2.200 kalorija dnevno, dijeta podrazumeva dnevni unos od 1.200 kalorija. Trebalo bi da se drži od mesec do mesec i po dana i tom prilikom gubi se četiri do šest kilograma masti i jedan do dva kilograma tečnosti. Kod redukcije kalorijskog unosa važno je da se ne naruši balans hranljivih materija, tj. da se svakog dana unosi dovoljno ugljenih hidrata, proteina, masti, vitamina i minerala.

Doručak – Čaša vode u koju ste iscedili jedan limun; smoothie od lubenice ili kivija; čaša sojinog mleka (150 ml).

Prepodnevna i popodnevna užina – 125 g jogurta/kiselo mleko (bez šećera i voća) ili 150 g voća.

Ručak – Šezdeset grama paste ili integralnog pirinča začinjene jednom kašikom ulja i jednom kašikom narendanog parmezana ili sosom od paradajza ili grilovanom povrćem; dva tvrdo kuvana jaja (ne više od dva puta nedeljno) ili činija kuvanih mahunarki (pasulja, sočiva, leblebija, graška); povrće kuvano u malo vode. Pšeničnu pastu menjajte onom pravljenom od soje, pirinča i kamuta. Ako se od mahunarki nadimate, kuvajte ih sa kašikom kumina, lovorovim listom i komadom kombu alge, konzumirajte kašiku dnevno, a vremenom povećavajte.

Večera – Povrćna supa začinjena kašikom maslinovog ulja i jednom kašikom pakorino sira; riba kuvana na pari ili u foliji sa svežim začinskim biljem; sezonsko povrće kuvano u malo vode. Umesto ribe, jedite 150 grama grilovanih ćurećih ili pilećih prsa (bez kožice), ali samo jednom nedeljno.

Pre nego što legnete u krevet popijte šolju čaja od morača i/ili matičnjaka.

Savet plus: Žurka, večera sa prijateljima… kada dijeta traje više od dve nedelje, neophodno je naučiti kako da se nosite sa izlascima sa društvom. Trik je u kompenzaciji. Dan nakon „grešnog ponašanja“ dovoljno je da napravite jedan lonac vruće i ljute supe tako što ćete obariti mešano povrće i ljutu papričicu i pri kraju kuvanja sve začiniti jednom kašikom maslinovog ulja. Kada se malo prohladi, stavite masu u blender i zamenite sve obroke u toku dana velikom šoljom ove pročišćavajuće čorbe.

Izvor: Elle.rs

Komentari

komentara