Zdravlje

Ova psihički oboljela žena je dala doktoru svoj zastrašujuć crtež,a onda je doktor shvatio jezivu istinu!

Napisao H. H.

Čak i moderna medicina može pogriješiti ako se ne prepiše dobra dijagnoza i posljedice mogu biti katastrofalne.

Suzan Kahalan prošla je kroz jedno takvo iskušenje jer je smještena u psihijatrijsku ustanovu za ono što su doktori mislili da je ludilo. Nisu znali da se iza svega krije veća priča…

24-godišnja Suzan Kahalan je vodila normalan život – bila je u ozbiljnoj vezi, dobila je novi posao i cijeli život je bio pred njom, piše “Fokuzz“…

Ali jednog dana, njoj su počele da se dešavaju čudne stvari. U početku je mislila da ima krevetne stjenice, ali ljudi koji su čistili po kućama i istrebljivali insekte nisu pronašli ništa.

Nedugo nakon toga postala je letargična i nesposobna za rad. Onda je počela da doživljava paranoju i halucinacije, praćene ozbiljnim napadima.

Završila je u bolnici, gdje je postala agresivna. Bila je nasilna prema medicinskom osoblju, kao i prema svojoj porodici i prijateljima.

Doktori su rekli da je imala nervni slom, nakon čega je prebačena na psihijatrijsko krilo.

Ali, doktor Souhel Nadžar imao je ideju. Odlučio je da uradi posljednji test sa Suzan prije nego što bi donijeli konačnu odluku – rekao joj je da nacrta sat.

I rezultat je potvrdio njegovu sumnju: “ludilo” mlade žene bio je rezultat psihičkog stanja. Suzana je nacrtala sve brojeve sa desne strane, što je ukazivalo na moždano oštećenje.

Njena dijagnoza je bila Anti-NMDA receptor encefalitis, poremećaj u kome antitijela, proizvedena od strane imunog sistema, napadaju mozak. Da se nije liječila, Suzana bi pala u komu i vjerovatno umrla.

Srećom, dobila je odgovarajući tretman i potpuno je izliječena, nakon što je provela ukupno mjesec dana u bolnici. Nedugo nakon toga napisala je knjigu kako bi podijelila svoje iskustvo sa drugima.

Više pogledajte u priloženom videu:

 

 

Komentari

komentara