Zdravlje

STRAŠNA TRAGEDIJA: Djevojčica (2) iz Svilajnca umrla od velikog kašlja!

Napisao A. K.

Sara Trifunović iz Svilajnca, koja ima tek dvije i po godine, preminula je od zapaljenja pluća u jagodinskoj bolnici. Sara Trifiunović iz Svilajnca, liječena je inhlacijom od kašlja, a preminula od zapaljenja pluća. Ona je preminula u jagodinskoj bolnici, po riječima lekara od bronhiolita, stanja između bronihitisa i upale pluća, a prethodno je desetak dana liječena u svilajnačkom Domu zdravlja.

Sara je sahranjena u rodnom Kušiljevu, poslije odbukcije koja je obavljena po nalogu Višeg tužilaštva.

 

Dijete je lečeno u Domu zdravlja u Svilajncu od 28. decembra zbog temperature i kašlja, preminula je 10 janura.

 

– Našu bol ništa ne može da nadoknadi. Očekujemo nalaz obdukcije. Nezvanično su nam kazali da je dijete preminulo od zapaljenja pluća, a dijete je lečeno inhalcijom od kašlja. Sara bi u aprilu napunila tri godine, kaže neutješni otac Miloš.

 

Saru su roditelji odveli ljekaru, zbog temprerature, 28. decembra kada je dobila terapiju, ali 9. januara u ponedjeljak ujutru prepisana je samo inhalacija.

 

– Poslije prve terapije 28. decembra djetetu je bilo bolje nekoliko dana, zatim su uslijedili praznici, ali u subotu i nedjelju počela je kašlje. U ponedjeljak nam je doktorka dala inhalaciju. Pitao sam doktorku da se uradi snimanje pluća, ali ona je smatrala da ne treba zračiti malo dijete, prisjeća se Miloš.

 

Saru je inhalacija osvježila, ali tokom dana bivalo joj sve lošije, oko ponoći je zatražena pomoć u hitnoj službi, pa je upućena u Jagodinu, ali spasa nije bilo, oko četiri sata u utorak ujutru dijete je preminulo.

 

– Ljekari ništa nisu mogli da urade. Sada se svi pitamo zašto doktorka nije dala uput za snimanje pluća, zašto nismo dobili uput da radimo laboratoriju, analizu krvi i mokraće. Sara je živa stigla do Jagodine, dijete je disalo kada ga je supruga predala ljekarima. Ljekari su pokušali reanimaciju, sve što je bilo u njihovoj moći, priča Miloš i pita se kako ljekari u Svilajncu “nisu čuli zapaljenje pluća, jer nije to mala stvar“.

 

– Doktor kome vjerujemo je rekao da je kašalj i prepisao inhalaciju u kućnim uslovima. Imamo još jedan problem u selu, beba od trinaest mjeseci, liječena je četiri nedjelje od gripa, a sada ima zapaljenje pluća i u mnogo teškom stanju leži na pedijatriji u Ćupriji – priča Miloš.

 

Dvoipogodšnjakinja dopremljena u jagodinsku bolnicu sa dijagnozom bronhiolit, odnosno prelazno stanje između bronhitisa i upale pluća. To je po riječima ljekara stanje koje se liječi, a dijete je liječeno od 1. januara. Životne funkcije djeteta su odumirale kada je ušlo u bolnicu. Ljekari, pedijatri i anesteziolozi su pokušali reanimaiju, međutim nije im ostalo ništa drugo sem da konstatuju smrtni ishod, dete više nije davalo znake života.

 

– Dijete je već bilo mrtvo kada je doveženo u bolnicu. Ništa zvanično bolnica nije saopštavala povodom toga. Imali smo unutrašnju kontrolu, stučnu proveru, komisija je zasijedala, pa kada bude sve poznato vidjećemo da li ćemo izaći sa saopštenjem u javnost. Uglavnom se sve sprovodi što treba po tom pitanju. Tražena je sudsko-medicinska obdukacija, roditelji su bili protiv toga, ali tužilaštvo i zakon to nalažu, kaže zamjenik direktora te bolnice dr. Aleksandsr Ilić.

 

U Višem tužilaštvu potvrđuju da je obdukcija obavljena i da se za desetak dana očekuju rezultati svi analiza, jer su dijelovi tkiva poslati u laboratorije. Direktorka Doma zdravlja u Svilajncu Vera Branisavljević se nije javljala na telefon. Kako saznajemo i tamo se sprovodi kontrola rada u tom slučaju.

(Alo.rs)

Komentari

komentara