Zdravlje

Zelena supernamirnica: Štiti od 9 bolesti, najvažnija za zdravlje djece! (RECEPTI)

Napisao H. H.

Što se vitamina tiče, obiluje onima iz grupe A, C, E i K, zbog kojih će vam organizam biti zahvalan, a sadrži i sasvim dobru količinu proteina

Postoji namirnica koja može da vam pomogne da sprečite i izlečite anemiju, ublažite simptome astme, povećate nivo kalcijuma u krvi, sprečite osteoporozu, upale, ublažite glavobolje, očistite jetru, ubrzate metabolizam i imate zdravu decu!

U pitanju je kralj zelenih biljaka i Popajeva omiljena namirnica – spanać!

Budući da je riznica čitave serije vitamina i minerala, kao i vrlo važnih omega-3 masnih kiselina, što pre spanać uvrstite na jelovnik i to bar dva puta nedeljno!

Ako to učinite, teško da ćete imati problem sa lošom krvnom slikom, jer je spanać odličan izvor gvožđa, ali i kalcijuma, kalijuma, fosfora, cinka i magnezijuma. Odličan je i za trudnice, jer je bogat folnom kiselinom, koja je ključna za pravilan razvoj ploda.

Što se vitamina tiče, obiluje onima iz grupe A, C, E i K, zbog kojih će vam organizam biti zahvalan, a sadrži i sasvim dobru količinu proteina.

Jedino što treba da imate u vidu jeste da pri kuvanju spanaća prvu vodu treba da bacite, jer se u njoj bakterije pretvaraju u nitrite štetne po zdravlje.

Promenite vodu, nastavite kuvanje i pripremite neko od ovih 6 vrlo ukusnih jela!

1. Pita od spanaća

Ima li ukusnijeg doručka od tople pite uz hladan jogurt?! Pripremite je i oduševite drage osobe!

500 g spanaća dobro operite i malo prokuvajte. Za to vreme, umesite testo od 200 g kukuruznog brašna, 200 g belog brašna, kašičice praška za pecivo i soli, pa dodajte 4 jajeta, 1,5 šoljicu ulja, šoljicu mleka i jednu pavlaku. Dobro sjedinite, sipajte u podmazan pleh, a zatim preko sipajte prokuvan spanać, koji ste potom isprali hladnom vodom. Da bi pita dobila izgled kao na slici, nemojte koristiti smrznuti, već svež spanać, a umesto pavlake možete koristiti sir.

2. Krem supa od spanaća

Ukusno, toplo predjelo, kojem niko ne može da nađe manu! Što je najvažnije, priprema se vrlo jednostavno i brzo, pomoću jeftinih i lako dostupnih sastojaka!

Stavite spanać da se kuva (možete koristiti smrznuti), a u posebnoj šerpi skuvajte dva krompira srednje veličine, glavicu crnog i čen belog luka. Posolite po ukusu, a kada se skuva, sve zajedno ispasirajte u secku zajedno sa spanaćem. Propržite dve kašike brašna na ulju, pa nalijte vodu u kojoj ste kuvali krompir i luk i dodajte ispasirano povrće. Izmešajte i ostavite da se kuva na srednjoj temperaturi oko 15 minuta, a za to vreme razmutite jedno jaje sa 2 kašike pavlake, dodati malo supe koja se kuva, sjediniti pa sve sipati u supu.

3. Rolat od spanaća

Ukusan i dekorativni rolat oduševiće sve vaše goste!

Za koru vam je potrebno 500 g spanaća, 100 g putera, 4 jaja i 100 g brašna, a za fil 400 g krem sira i 300 g šunke.

Priprema: Očistiti i oprati, a zatim obariti spanać. Iseckati ga što sitnije i propržiti na puteru. Umutiti jaja (prvo belance pa onda žumance). U ohlađeni spanać umešati brašno i umućena jaja. Peći u podmazanom plehu na tihoj vatri. Ispečeno testo uviti u rolat pa staviti u vlažnu krpu. Namazati testo krem sirom, pa preko poređati šunku. Uviti rolat, dobro stisnuti da se lepo sjedini i ostaviti da se skroz ohladi. Secite na kolutove, pa poslužite kao predjelo ili prilog uz glavno jelo.

4. Lazanje od spanaća

Ne znate šta da spremite za večeru svom dragom, prijateljicama, gostima? Sa testeninom ne možete pogrešiti!

Pola kilograma spanaća očistiti, oprati i kratko prokuvati u slanoj vodi. Ohladiti ga i sitno iseckati, pa pripremiti bešamel umak: 150 ml mleka staviti da se zagreje, malo odliti u posebnu posudu i razmutiti 150 g brašna. Kad se sjedini sipati u vruće mleko (ne u provrelo) i kuvati 5 minuta neprestano mešajući. Dodati 200 g putera i malo soli, a kada se sos malo ohladi, dodati 5 razmućenih jaja, 6 kašika rendanog parmezana i spanać. Sa strane odvojite još 100 g rendanog parmezana.

10 kora za lazanje pripremiti prema uputstvu sa pakovanja, pa ih slagati u uljem podmazan pleh. Stavite jednu koru, pa premazati bešamelom i posuti sa malo rendanog parmezana. Ponavljati postupak dok se sve kore ne premažu, poslednju ostaviti nenamazanu, pa peći 40 minuta na 180 stepeni. Ukrasite sa malo peršunovih listića i uživajte!

5. Spanać sa kuvanom i pečenom ribom

Zašto bi posna trpeza uvek bila ista? Riba, krompir salata i tu je obično kraj. Pripremite malo drugačiji obrok od ribe, kojem će spanać dati inovativan ukus i ostaviti vas bez dana!

Stavite 500 g spanaća da se kuva, a za to vreme skuvajte 400 g ribe, izmrvite rukama u vangli i dodajte malo maslinovog ulja, 2 kašike soja sosa, kašičicu senfa, malo soli, izgnječen čen belog luka i kašičicu mlevenog đumbira. Izmešajte da se dobro sjedini, pa formirajte loptice kao na slici. Filete ribe stavite da se prže, procedite kuvani spanać, isperite, iseckajte, posolite po ukusu i dodajte malo seckanog crnog luka. Na kuglice od kuvane ribe rasporedite po kašiku spanaća, a preko stavite parče pržene ribe.

6. Umak od spanaća sa pečurkama

Ovaj umak je odličan uz prepečen hleb, kao prilog uz meso ili ribu, pa čak i kao sos za slane palačinke. Probajte i uverićete se!

U šerpi na umerenoj temperaturi otopite 150 g krem sira, 100 g slanog sira, 150 g putera, 450 g pavlake i 2 šolje rendanog parmezana. Kad se sve sjedinilo i smesa počela da ključa, sklonite sa vatre i dodajte 300 g kuvanog, oceđenog i iseckanog spanaća. Na kraju umešajte i pržene, iseckane pečurke i poslužite.

Vodite računa kada pripremate jela od spanaća da ih jedete dok su topla – ovo je jedna od tri namirnice koje ni pod razno ne bi trebalo podgrevati, jer se njegove hranljive materije podgrevanjem pretvaraju u kancerogene.

Komentari

komentara