Zdravlje

ZA BLISTAV OSMIJEH – Izbjeljivanje zuba prirodnim putem

Napisao admin

Još su naše bake preporučivale pranje zuba nekim prirodnim preparatima. Oni su odlični za redovno održavanje higijene zuba. Dobri su jer nisu skupi,a sigurno nemaju nikakvih neželjenih posljedica. Međutim, da bi efekati bijelih zubi bio bolji ovakve postupke morate raditi češće. Naravno, ni u ovome ne treba pretjerivati, dovoljno je svaka tri mjeseca spriovoditi ovaj proces, uzastopno po nekoliko dana. Iz kućne radinosti najlakši metod je utrljavanje limunove ili narandžine kore.


osmijeh (foto:cure.ba)

Dobro operite koru limuna ili narandže, ubacite je u rastvor vode i sode bikarbone. Neka limunova kora dugo odstoji u ovom rastvoru jer se tu nakupljaju mnogi otrovni ostaci od prskanja voća. Najbolje bi bilo da limun potopite naveče i ostavite ga preko noći. Ujutru i naveče natrljate limunovu koru preko gingive i zuba, ostavite da malo djeluje. Nakon ovoga operate zube pastom. 

Takođe je dobar metod i izbjeljivanje zubi pomoću breze, jasena ili kuhinjske soli. Utrljate ih četkicom preko zuba i saperite. Bilo koje abrazivno neotrovno sredstvo, čak i čestice pijeska i sode bikarbone pomažu u izbjeljivanju zubi. Međutim, ovdje morate voditi računa o tome da abrazijske mikrogranule ne oštete zubnu caklinu. Zbog toga ovaj metod ne treba često sprovoditi. Soda bikarbona je odlična za poliranje i izbjeljivanje ali samo ako ste pri tome pažljivi. 

Morska sol odlično pomaže i pri dosizanju prirodne bjeline zubi. Otopite morsku sol u toploj vodi i time utrljavajte kompletne desni i zube. Ovim rastvorom od morske soli možete isprati usta i time uništiti neugodan zadah. Ovako možete svakodnevno čistiti vaše zube nakon standardnog pranja. Osvježava i čisti istovremeno. 

Jabučni ocat je sredsvo koje ima mnoga ljekovita svojstva ali i ono može izbijeliti vašezube. Ovdje morate biti dosta oprezni jer ocat nagriza gingivu. Trebate ga dozirati tako što ćete jednu kašičicu octa pomiješati sa 1dl vode. Ovim saperite vaše zube samo ponekad. 

Na kraju jedan veoma ukusan tretman a to je izgnječena jagoda. Utrljajte izgnječenu jagodu na vaše zube i to će otkloniti mnogo naslage. Jagoda sadrži enzime koji mogu izbijeliti zube tako da je ovo jedan ukusan a efikasan metod. Međutim, zbog šećera u voću morate odmah nakon ovog tretmana oprati zube pastom. 

Najlakši metod brzinskog prirodnog bijeljenja i jačanja zuba je svakodnevno konzumiranje kisele jabuke zelenike. Pojedite bez sjeckanja jabuku, grizući je zubima i time očistite zube od mnogih naslaga. Nakon toga očitite zube koncem pa čak i ako ste na putovanju možete biti zadovoljni ovim prirodnim bijeljenjem zubi. 

Naravno, ovo su veoma dobre metode prirodnog izbjeljivanja ali one nikada ne mogu postići zavidan efekat kao nakon profesionalnog izbjeljivanja u ordinaciji. Ovdje morate biti mnogo uporni i redovno održavati vašu dentalnu higijenu. Zubi su veoma važan dio ljudkskog organizma i osnovni stub zdravlja svakog čovjeka zbog toga trebate biti uporni pri očuvanju bjeline vašeg osmjeha. Dodatno o svemu ovome čitajte na ovom sajtu kao i na sajtu izbeljivanje zuba.

cure.ba

Komentari

komentara