Zdravlje

Kardiovaskularnih bolesti – Gojaznost prati pojava raznih karcinoma i dijabetesa

Napisao admin

Gojaznost prati pojava raznih karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, a kada bi uspjeli da smanjimo tjelesnu težinu populaciji za šest do osam kilograma produžili bi životni vijek za dvije godine, rekao je danas predsjednik Evropske asocijacije za proučavanje gojaznosti dr. Dragan Micić.


struk (foto:cure.ba)

On je gostujući na RTS-u istakao da je procjena evropskih eksperata koji se bave prognozama na osnovu statističkih podataka da će u Srbiji 2040. godine doći do eksplozije gojaznosti među muškarcima. 

“Ekonomska kriza je doprinijela porastu gojaznosti, ali ono što je ključno objašnjenje za pojavu epidemije gojaznosti je da su sve nacije u svijetu počele mnogo manje da se kreću i počele su da unose mnogo više hrane nego što je potrebno”, rekao je Micić. 

On je podsjetio da je analiza koja je rađena u Njemačkoj pokazala da djeca u toku nedjelju dana provedu sedam i po sati pred kompjuterom, a svega dva sata u fizičkoj aktivnosti i da je ideja da se ovaj odnos ako ne promijeni onda bar izjednači. 

“Roditelji moraju povesti računa šta djeca jedu, zatim vraćanje užine u škole koja će dati djeci ono što je neophodno, ali ne previše i da se vrati fizička aktivnost koja je od suštinskog značaja”, zaključio je Micić.

cure.ba

Komentari

komentara