Zdravlje

Priuštite sebi bezbrižan život – 5 načina da prestanete brinuti i počnete živjeti?!

Napisao admin

Bezbrižan život san je svake osobe. Ali, kako ga ostvariti? Da li živite bezbrižno ili se nalazite u moru problema i briga kao i većina drugih? Donosimo pet savjeta kako da prestanete brinuti i počnete živjeti život punim plućima.


Sretna žena (Foto: Cure.ba)

Ne brinite zbog prošlosti, jer je ne možete promijeniti

Da li vaša prošlost uništava vašu sadašnjost? Mnogi od nas su imali problema u prošlosti, ali to ne znači da trebamo upropastiti sadašnjost brinući o nečemu što se desilo prije par mjeseci ili godina. Činjenica je da prošlost ne možete promijeniti i stoga nema svrhe da brinete zbog nje. Znamo da je to lakše reći nego uraditi, ali potrebno je da se svakodnevno podsjećate da po pitanju prošlosti ništa ne možete učiniti.

Ne brinite o budućnosti, ona nije u vašim rukama

Da li je vrijedno da “razbijate glavu” oko toga šta će se desiti u budućnosti? Mi mislimo da nije. Potrebno je da vas podsjetimo da postoji tanka linija između zabrinutosti oko budućnosti i brige zbog iste. U redu je ako ste zabrinui oko toga šta nosi novi dan, ali ako konstantno brinete i zaboravljate da živite u sadašnjosti, vi sebi ne radite nikakvu uslugu.

Rješavajte se briga odmah

Ključ učenja za zaustavljanje briga jeste da ih se otarasite čim se pojave. Prednost ovoga leži u tome što će vaša briga trajati samo par trenutaka dok je ne riješite. Onog trenutka kada počnete da odugovlačite sa rješavanjem problema, vi podešavate “tempiranu bombu” koja će kasnije eksplodirati u vidu više briga i problema.

Ignorišite misao “Šta ako”

Ako vas muče i izazivaju bojazan misli “Šta ako ne dobijem unapređenje?”, “Šta ako ostanem bez posla?”, “Šta ako me ostavi?”, predlažemo da se riješite koncepta “Šta ako” iz svog uma i svakodnevnog govora. Razlog zbog kojeg ovo govorimo je to što se ovaj cijeli koncept zasniva na vjerovatnoći koju ni vi niti bilo ko drugi ne može znati dok se stvarni događaj ne desi.

Odredite vrijeme za brigu

Jasno nam je da je nemoguće ignorisati sve brige. To jednostavno nije praktično. Ali, ono što možete uraditi jeste da odvojite vrijeme u toku dana za razmišljanje i rješavanje problema i briga koje vas more na dnevnoj bazi. Pobrinite se da započnete “borbu” protiv briga u određenom vremenskom periodu. Zapamtite da učenje kako da ne brinete ne znači da samo trebate zaboraviti na sve brige i probleme već i kako da se efikasno nosite sa brigama i problemima koji vam se dešavaju.

cure.ba

Komentari

komentara