Zdravlje

HMZ RS – Ne prijeti nam ledeno doba!

Napisao admin

Ledeno doba, o kojem region bruji danima, ne prijeti ni Balkanu ni Evropi, a prema podacima Evropskog centra za srednjoročne prognoze temperature neće nadmašiti prošlogodišnje minimume.


Snijeg (foto: cure.ba)

Ovo potvrđuju i u Hidrometeorološkom zavodu (HMZ) RS, iz kojeg najavljuju da će januar biti znatno hladniji od prosjeka, ali da o ledenoj Evropi i zimi najhladnijoj u proteklih 1.000 godina nema ni govora.

“Srednja januarska temperatura iznosila je minus 1,4 stepena, što znači da bi ove godine mogla da bude od minus 3,5 do minus 4,5 stepeni Celzijusa. Ne može se govoriti o najhladnijoj zimi u proteklih 1.000 godina jer prije toliko vremena temperatura nije ni mjerena. Ovo samo mogu da budu pretpostavke na osnovu paleontoloških ispitivanja, a nikako stoodstotne činjenice. Nema potrebe da se diže panika i da se spekuliše o zimi i ledenom dobu od minus 30 stepeni Celzijusa”, pojasnio je Igor Kovačić, meteorolog u HMZ.

Po njegovim riječima, niko ko je tvrdio da su ruski meteorolozi i Evropski centar najavili najhladniju zimu nije vidio originalna dokumenta, pa se cijela priča svela na zloupotrebe prognostičkog materijala.

U hidrometeorološkim zavodima u BiH, pozivajući se na sinoptičke karte Evropskog centra, prognoziraju da će novembar biti hladniji od prosjeka, sa većom količinom padavina, dok nas očekuje nešto topliji decembar.

“Isto kao i prošle godine, u februaru se očekuje veća količina padavina, ali to može da znači i da će biti više kiše, a ne snijega. Sve zavisi od prodora hladnijeg vazduha. Mart i april obilovaće kišom. Sve ostalo su nagađanja”, ističe Kovačić.

Bh. klimatolozi takođe upozoravaju da je najava ledenog doba senzacionalistička vijest u koju su mnogi povjerovali bez prethodno provjerenih informacija.

“Smiješno je govoriti o najhladnijoj zimi u posljednjih 1.000 godina. Samo mogu da podržim kolege iz HMZ RS, koje su razjasnile situaciju. Temperature u BiH i regionu su i proteklih zima bile prilično niske, pa su zabilježene vrijednosti i od minus 21 stepen Celzijusa. Dakle, predstojeća zima neće se razlikovati od prethodnih”, istakao je Dženan Zulum, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Inače, prema pisanju pojedinih medija, ruski prognostičari predviđaju da će zima biti najhladnija u Evropi u posljednjih 1.000 godina. Meteorolozi se pozivaju na slabljenje golfske struje koja donosi topao vazduh preko Atlantskog okeana, kao suprotnost vjetrovima s Arktika, koji putuju prema Evropi i Rusiji. Naučnici vjeruju da će, kada se golfska struja potpuno zaustavi, nastati novo ledeno doba.

nezavisne

Komentari

komentara