Zdravlje

Kupili jaja u velikom tržnom centru: Peteročlana porodica Vidović zarazila se salmonelom, dječak (5) preminuo

Napisao H. H.

Petogodišnji dječačić Mirko umro je od trovanja salmonelom, a njegove dvije maloljetne sestre te roditelji su u kritičnom stanju odvezeni kolima hitne pomoći u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Tragedija je siromašnu porodicu Vidović iz Bregane zadesila u noći s ponedjeljka na utorak. Još nije poznat rezultat obdukcije, piše “Jutarnji“…

Hitna medicinska pomoć koja je došla u kuću porodice mogla je samo konstatovati smrt nesretnog dječaka. Komšije kažu kako su ga ujutro našli mrtvog u krevetu.

“Došla je hitna pomoć, doktori su ga pokušavali oživjeti, ali prekasno. Zatim je stigao mrtvozornik. Samo su mogli ustanoviti smrt. Prestrašno. Dobri i dragi ljudi, dobre komšije… Tužno. Cijela Bregana je u šoku”, tvrdi njihov prvi komšija.

Predrag i Bosiljka, otac i majka preminulog dječačića, kojega su u mjestu iz milja svi zvali Mirkec, još se nalaze u bolnici zbog teške zaraze. Direktorica Klinike Alenka Markotić potvrdila je da su u utorak zaprimili četiri pacijenta, dvoje maloljetnika i dvoje odraslih, te da su svi stabilno i da niko nije životno ugrožen.

“Kod djece je dokazana salmonela, a za roditelje još čekamo nalaze. Najmlađe dijete, koje je, nažalost, preminulo, nije dovezeno u našu ustanovu jer ga je Hitna pomoć pronašla u beživotnom stanju”, kaže Markotić.

Izvor zaraze

Odmah nakon dolaska Hitne na teren su izašli i radnici Zavoda za javno zdravstvo Hrvatske, koji su pregledali cijelu kuću porodice Vidović te uzeli briseve i uzorke hrane iz frižidera kako bi izolovali salmonelu i dokazali je li upravo ona kriva za smrt djeteta. Tokom subote stigli su nalazi: iz jaja pronađenih u kući porodice Vidović izolirana je Salmonella enteritidis!

Prijetnja zdravlju

Neslužbeno, nesretna je porodica jaja, koja su iz uvoza, kupila u jednom velikom trgovačkom lancu, a navodno su uvezena iz Poljske. Neslužbeno također se saznaje se da su neko vrijeme bila na policama, zbog čega postoji strah da ova porodica neće biti jedina koja će se zaraziti salmonelom. Jaja su povučena s polica istog jutra kada se saznalo za tragediju iako tada još nije bilo dokazano da je baš taj proizvod izazvao smrt nesretnog djeteta. No, problem je i što je pošiljka koja je ozbiljna prijetnja zdravlju građana otišla i u druge trgovine tog lanca te tek treba utvrditi u koje od njih tačno.

S cijelim slučajem upoznato je i Ministarstvo zdravlja Hrvatske, koje je odmah na teren poslalo svoje sanitarne inspektore.

Komentari

komentara