Zdravlje

Istraživanje – Žene pamte loše vijesti, zato su osjetljivije na stres

Napisao admin

Žene, za razliku od muškaraca, prije svega pamte negativne informacije kada čitaju tisak, što ih čini osjetljivijim na stres, pokazali su rezultati istraživanja grupe kanadskih znanstvenika objavljenog u listu “PLoS ONE”.


Ilustracija (Foto: Cure.ba)

Kanadski znanstvenici su došli do tog zaključka obavivši ispitivanje na 30 žena i 30 muškaraca, prenijeli su francuski mediji.

Svi sudionici u ispitivanju su morali čitaju listove među kojima su neki sadržavali negativne informacije (nesreće, agresije …), a drugi neutralne vijesti (kultura, zabava …).

Potom su te osobe podvrgnute stresu dovoljnom za poticanje hormona stresa (kortizola) u mozgu.

Istraživači su zatim dva dana kasnije zatražili od tih osoba da se što više sjete informacija prethodno pročitanih u listovima.

Rezultati su pokazali da je razina kortizola ostao isti kod muškaraca i žena koji su pročitali neutralne vijesti, pa čak i kod muškaraca koji su pročitali loše vijesti.

Kod žena, suočenih sa negativnim vijestima, došlo je do mnogo više razine kortizola nego kod ostalih.

Ta zapažanja su omogućila da se konstatira da iako čitanje negativnih informacija ne potiče izravno hormone stresa, ono čini žene psihološki reaktivniji na stresnu situaciju koja se kasnije javlja.

cure.ba

Komentari

komentara