Zdravlje

Njemačko istraživanje – Pušači manje spavaju, a njihov je san nemirniji nego kod nepušača

Napisao admin

Pušači manje spavaju, a njihov je san nemirniji nego kod nepušača, pokazalo je njemačko istraživanje koje je obuhvatilo više od 2.000 ispitanika.


spavanje (foto:cure.ba)

Prema rezultatima istraživanja objavljenim u stručnom časopisu “Addiction Biology”, utvrđeno je da od gotovo 1.100 pušača njih 17 odsto spava manje od šest sati.

Portal Pliva prenosi da se oko 28 odsto pušača žalilo na poremećeni san, odnosno nesanicu.

Za razliku od toga, među 1.200 nepušača tek je sedam odsto spavalo manje od šest sati, a 19 odsto se žalilo ne nekvalitetan san, kazao je vođa istraživanja Stefan Kohrs s berlinskog medicinskog fakulteta Šarite.

“Istraživanje pokazuje povećanu učestalost poremećaja spavanja kod pušača u odnosu na nepušače u grupi koja nema ranijih psihičkih tegoba, čak i kad su se u obzir uzeli potencijalno relevantni faktori rizika”, napisali su autori u radu.

Kao relevantne faktore rizika uzeli su uzrast, tjelesnu masu i konzumiranje alkohola.

Iz istraživanja se ne može zaključiti da pušenje direktno utiče na san, jer pušači mogu imati i druge navike koje utiču na odlazak u krevet, poput dugog gledanja televizijskih programa ili premalo vježbanja, kazao je Kohrs i dodao da postoje razlozi za vjerovanje da stimulativni učinak nikotina igra važnu ulogu.

“Kada pušite i imate problema sa spavanjem to je još jedan dobar razlog da prestanete da konzumirate nikotin”, kazao je Kohrs.

Pojedina istraživanja povezuju loš san i sa zdravstvenim problemima poput gojaznosti, šećerne bolesti, srčanih bolesti…

cure.ba

Komentari

komentara