Zdravlje

Evo kako – Popravite raspoloženje za dvije minute

Napisao admin

Otkrivamo nekoliko savjeta koji će vam poslužiti da na jednostavan i brz način popravite raspoloženje:


Ilustracija (Foto: Cure.ba)

1. PRODUŽITE KORAK! Imali ste loš dan? Krenite u šetnju, ali tako što ćete grabiti dužim koracima, podižući bradu i mlatarajući rukama! Istraživači su otkrili da su ljudi koji to rade neuporedivo zadovoljniji od šetača koji se gegaju ili ‘vuku’ dok hodaju.

2. JEDITE TUNJEVINU! Kad napravimo pogrešan korak ili donesemo lošu odluku, gotovo je nemoguće otjerati crne misli koje nam postaju opsesija. Naučnici su, srećom, otkrili lak način da ih se riješimo: treba pojesti sendvič s tunjevinom! Ta ukusna riba sadrži taurin, sastojak koji smiruje nervni sistem i ‘isključuje’ nadiruće misli.

3. OHLADITE MALO! Ako su vas brige ipak pritisle, natopite peškirić ledenom vodom  i držite ga pet minuta na zadnjem dijelu vrata. Niska temperatura skuplja krvne sudove i usporava cirkulaciju u glavi, smanjujući aktivnosti upravo u onom dijelu mozga gdje se skladišti stres. Dovoljno da ublažite svoj nemir!

4. ZJEVAJTE DA ŽIVNETE! To jako udisanje i izdisanje tjera mozak da oslobađa neurohemikalije od kojih se dobro osjećamo, prije svega serotonin, dopamin i umirujući neurotransmiter GABA. Stručnjaci zasluge pripisuju navali kiseonika koji pomaže mozgu da radi na optimalnom nivou.

5. IZGOVORITE MALU RIJEČ! Vjerovali ili ne, dovoljno je reći: ‘Hvala!’ Izražavanje zahvalnosti makar samo jednom sedmično dokazano opušta um i tijelo, a osjećaj optimizma povećava se za 15 procenata. Evo i objašnjenja: analize krvi pokazuju da ta mala riječ spušta nivo kortizola (hormona stresa) na najniže grane i tu ga drži satima.

cure.ba

Komentari

komentara