Zdravlje

Pratite li redovito svoje menstrualne cikluse? – Promjene u menstrualnom ciklusu mogu upućivati na mnoge bolesti!

Napisao admin

Promjene u menstruacijskom ciklusu mogu upućivati na neplodnost, srčane bolesti, maligne bolesti, osteoporozu, te zbog toga nikako nemojte odgađati posjet ljekaru i ginekologu.


Ilustracija (Foto: Cure.ba)

Pratite li redovito svoje menstrualne cikluse?Jesu li redoviti? Imate li obilna i slaba krvarenja, koliko traju, patite li od bolova za vrijeme mjesečnice, imate li međumenstruacijska krvarenja? Odgovori na sva ta i još mnoga druga pitanja mogu biti odraz vaše općenitog zdravlja, koje se manifestira na zdravlje vašeg reprodukcijskog sustava, ali i općenito cjelokupnog zdravlja organizma. 

 No, kako znati da nešto nije u redu? Prvenstveno, morate pratiti duljinu menstruacijskog ciklusa koji može varirati između 22 i 35 dana. Zanimljivo je spomenuti da kod mnogi žena duljina menstruacijskog ciklusa varira iz mjeseca u mjesec, pa tako i obilnost menstruacije, A ako se dužina ciklusa nalazi unutar zadanih parametara, to je sasvim normalna pojava, te nema razloga za zabrinutost.   

Ono što vas treba zabrinuti su promjene koje se događaju tri mjeseca uzastopno ili pak dulje, a radi se o drastičnim promjenama koje vam se nisu događale prije. Upravo te promjene mogu biti signali da možda nešto nije u redu s vašim zdravljem, prenosi zena.hr. Primjerice, mogu upućivati na neplodnost, srčane bolesti, maligne bolesti, osteoporozu, te zbog toga nikako nemojte odgađati posjet liječniku opće prakse ili specijalistu ginekologije. 

Obilna menstruacijska krvarenja ili menoragija 

Ako menstruacijsko krvarenje traje duže od sedam dana, te je popraćeno ugrušcima i jakim krvarenjima, do te mjere da u roku sat vremena morate mijenjati super-tampon ili pak najveći uložak, sigurno patite o menoragije. Jedan od glavnih uzroka može biti poremećaj rada štitnjače, zatim fibroidi ili polipi na maternici. Uzrok može biti adenomioza, poremećaj u kojemu tkivo maternice endometrij  (unutarnji sloj maternice) nalazi unutar miometrija (debelog sloja glatkih mišića u maternici). Tu dijagnozu može potvrditi detaljniji liječnički pregled. 

Obilna menstruacijska krvarenja, također, mogu biti izazvana psihičkim stanjem u kojem se nalazi žena, a koje mogu potencirati obiteljski problemi, anksioznost, stres, napetost itd. 

Kako se može liječiti? 

Ako je riječ o abnormalnom radu štitnjače, to se može regulirati lijekovima ili pak operacijom. Polipi se mogu ukloniti izvanbolničkim zahvatom, dok se za uklanjanje fibrida najčešće radi postupak miomektomija, a radi se o postupku kojim se sprečava rast fibrida, bez uklanjanja maternice. Drugi mogući postupak je endometrijska ablacija (koristi se vrućina, hladnoća, električna energija ili laserske zrake), dok je treći mogući postupak emobilizacija arterije maternice kako bi se spriječio dovod krvi u fibride. 

S obzirom da se zbog obilnih menstruacija može javiti anemija, potrebno je dodatno uzimati željezo. Ako se pak radi više o psihičkom uzroku, naravno, potrebno je liječiti uzrok, kako bi se na kraju uklonila i posljedica.  Na žalost, određeni postotak žena neće moći obaviti niti jedan ovaj vid liječenja, te će se morati podvrgnuti histerektomiji, odnosno potpunom uklanjanju maternice 

Produženi menstruacijski ciklusi ili oligomenoreja 

Menstruacijski ciklus koji se kreće unutar 35 dana, može se smatrati normalnim, no ako se jave još veći razmaci između menstruacijski krvarenja, to je definitivno znak da morate posjetiti svojeg ginekologa. Jedan od najčešćih uzroka su policistični jajnici, a javlja se kada jajnici proizvode višak testosterona, pa zbog toga javljaju neredovite obilacije ili ovulacija uopće nema. Kao znak policističnih jajnika može biti pojava akni na licu i tijelu, pojačana dlakavost i povećanje tjelesne težine. Uzrok produljenih menstruacijskih ciklusa može biti poremećaj rada štitnjače, odnosno hiperprolaktinemija, što potiče hipofizu na proizvodnju hormona prolaktina, koji potiče proizvodnju mlijeka. 

Koje su mogućnosti liječenja? 

Jedan od najafektivnijih načina pri problemu policističnim jajnicima je uzimanje oralnih kontraceptiva, koji će smanjiti proizvodnju testosterona, te ukloniti i sve druge neželjene simptome. Bez obzira radilo li se o problemu s policističnim jajnicima ili štitnjačom, potrebno je sustavno liječenje koje će biti određeno nakon pretraga na koje će vas uputiti vaš ginekolog. 

Izostala mjesečnica 

Ako inače imate redovite mjesečnice i sigurni ste da niste trudni i da niste izloženi pretjeranom stresu, nemojte dugo čekati kako biste saznali koji je uzrok izostanka mjesečnice. No, bez panike. Ako ste stariji od 40 godina može postojati mogućnost da se radi o prvim znakovima menopauze ili da je došlo do određenog hormonalnog poremećaja. Dok je menopauza znak da se vaš reproduktivan dio života završava, neke druge hormonalne promjene mogu biti itekako znak za uzbunu. Također, nikako se ne smije zanemariti niti pojava mogućnosti težih bolesti kao što je tumor. 

Oskudna krvarenja ili hipomenoreja 

Vjerujemo da bi svaka žena dala sve, samo da im mjesečna krvarenja traju samo tri dana i da su vrlo oskudna. Što možete bolje poželjeti? No, bez obzira što oskudna krvarenja koja se javljaju mogu biti unutar redovitog menstruacijskog ciklusa, to ne znači da su neophodno blagoslov. 

Naravno, neke žene genetski imaju oskudnije i kraće menstruacije, što mogu naslijediti od svojih mama i baka, no isto tako oskudne menstruacije mogu značiti izostanak ovulacije, policistične jajnike, problem sa ženskom sportskom trijadom, tumor hipofize, disfunkciji štitnjače… 

Oskudne menstruacije, također, se mogu javiti nakon dugotrajnog uzimanja kontraceptiva ili pak kao rezultat progresivnog propadanja endometrija. Naravno, tu su i psihički problemi, ponajprije stres, koji mogu utjecati na izostanak menstruacije. 

Kako se može liječiti? 

Tokom pregleda biti će uzeta vaša kompletna povijest menstruacijskih ciklusa, a ako se radi o bilo kojoj vrsti hormonalnog poremećaja, za to ćete dobiti određeni hormonski tretman. Ukoliko se pak ne radi o poremećaju hormona, potrebno je obaviti dodatne pretrage kako bi se utvrdio uzrok. Možda zaista imate tu sreću da se radi o nasljednoj karakteristici, te da se ne radi o nikakvom ozbiljnijem poremećaju ili bolesti. 

Ako imate problem s oskudnom menstruacijom, bez obzira na uzrok, vrlo je važna redovita prehrana, puna svježih namirnica, koje su bogate vitaminima i mineralima. Iz prehrane je potrebno izbaciti masnu hranu, polugotova i gotova jela, masne i slane grickalice.

cure.ba

Komentari

komentara