Glavobolja (Foto: Cure.ba)
Namirnice poput crvenog grožđa, dimljenih sireva ili crnog vina povezane su s pojavom glavobolje i migrene.
Krivac za to je tiramin, derivat prirodnih aminokiselina koji nastaje nakon raspada proteina. Kod ljudi osjetljivih na tu molekulu, tiramin uzrokuje porast krvnog tlaka, a on glavobolju, objašnjava dr. Manny Alvarez za Fox News.
Simptomi nepodnošenja tiramina uključuju osip, migrene i alergijske reakcije, a studije pokazuju kako je više od 20 posto migrena uzrokovano netolerancijom na tiramin.
Hrana koja može pomoći u lakšem podnošenju i probavi su namirnice koje sadrže sumpor, poput luka, češnjaka, prokulica i brokule, prenosi “24sata.hr”.
– Vodite dnevnik prehrane kako biste otkrili povezanost određenih namirnica i javljanja glavobolje, osobito ako vam se migrene javljaju često. Tako ćete saznati što izbjegavati – naglašava Alvarez.
Namirnice koje sadrže tiramin:
– Fermentirani sirevi
– Crveno vino
– Kvasac
– Crno grožđe
– Pivo
– Čokolada
– Agrumi
– Kiseli kupus
– Soja sos
– Avokado
cure.ba