Zdravlje

Savjeti – Poboljšajte vaš krvni sistem

Napisao admin

Mnogi ljudi pate od loše krvne slike. Kako bi je poboljšali oni koriste razne lijekove i tretmane. No, ovi medicinski tretmani nisu jedini načini za izgradnju bolje krvi. Postoje mnogi prirodni i jednostavani načini za izgradnju bolje krvi. Evo nekoliko jednostavnih metoda koje možete pokušati iskoristiti za poboljšanje vašeg krvnog sistema.


Žena (Foto: Cure.ba)

1.    Vježbanje. 

Vježbanje je jedan od najboljih načina za izgradnju krvnih stanica u vašem tijelu. Uz dosta vježbi vaše srce će početi ispumpavati više kisika u krvotok. Dobar sadržaj kisika u krvi je vrlo važan ako želite imati dobru krvnu sliku.

Postoje mnoge jednostavne vježbe koje možete slijediti za zdravo srce i bolje stanje krvi u vašem tijelu. Naprimjer, možete hodati ili trčati pola sata, ili voziti biciklo ili preskakati konopac. Sve ove vježbe pumpaju kisik u pluća koji se kasnije oslobađa u krv. 

2.    Hrana. 

Jedna od najvažnijih stvari koje trebate učiniti kako bi poboljšali vašu krv jeste jesti dobru i zdravu hranu u odgovarajućim količinama. Hrana mora biti bogata željezom. Stoga morate uključiti hranu bogatu hemoglobinom poput guave, čokolade, crvenog mesa, špinata, krompira, sjemenki bundeve, leće, kamenice i sl. To će vam omogućiti dovoljno željeza, a vi ćete imati bolju krvnu sliku.  

3.    Bilje. 

Bilje poput korijena sarsaparille i aloe vere su izuzetno dobre za izgradnju krvi u vašem tijelu. Sarsaparilla ima antiseptička svojstva i napada štetne organizame u krvi i neutralizira njihov učinak. Aloe vera također ima bogata protuupalna svojstva. Ona čisti nečistu krv u našem tijelu.

4.    Osvježivači zraka i proizvodi protiv komaraca. 

Vi definitivno trebate izbjegavati obje ove stvari u vašoj kući ako želite poboljšati vaš krvni sistem. Kada udišete ove proizvode možete imati nekoliko problema. Naime, ovi proizvodi sadrže štetne hemikalije koje u dodiru s krvi dovode do nekoliko bolesti. To čak može uzrokovati respiratorne bolesti i rak. Hemikalije također remete hormonski sistem ljudskog tijela. Tako da je bolje da ne koristiti takve hemijske i umjetne predmete u vašem domu.

5.    Kreme za tijelo. 

Bilo kakve sintetičke kreme i losioni su štetni. Ponekad mogu uzrokovati i infekcije. Uvijek pokušajte iskoristiti prirodne sastojke na koži kao što su aloe vera i kurkuma.

cure.ba

Komentari

komentara