Zdravlje

Novo otkriće – Tableta iz 1958. možda je novi lijek za karcinom?

Napisao admin

Naučnici pretpostavljaju kako bi lijek metformin, koji se krajem pedestih godina prošloga stoljeća koristio za spuštanje razine šećera u krvi, mogao biti ključan u borbi protiv teških bolesti kao što su rak dojke, debelog crijeva i rak prostate.


tablete (foto:cure.ba)

Metformin, lijek kojeg su koristili za liječenje za spuštanje razine šećera u krvi 1958. godine mogao bi biti koristan u liječenju raka dojke, debelog crijeva i raka prostate. Lijek su davali pacijentima s dijabetesom tipa 2 i košta 50 centi, po tableti,prenosi tportal. 

Istraživanja su počela nakon otkrića da metformin zaustavlja rak kod miševa te da su dijabetičari koji su uzimali lijek manjeozloženi riziku obolijevanja od karcinom, piše Bloomberg, no dodaje kako iapk jop treba pričekati daljnja testiranja, a na tu temu napisano je čak 50 naučnih radova. 

‘Velike nade polažemo u ovaj lijek jer činjenica da je jeftin znači, da ukoliko se pokaže sigurnim i efikasnim, ovaj lijek za rak mogao bi biti dostupan svima i vrlo jeftin,’ kažu naučnici. 

Na dosadašnja istraživanja metformina kao lijeka za rak, utrošeno je 10 miliona  dolara, a kako je , objavila je Svjetska zdravstvena organizacija , naučnici prognoziraju kako će do 2030. godine od raka godišnje umirati 13,1 miliona ljudi do 2030. godine. 

Lijek metformin nalazi se i na listi HZZO-a, a riječ je o lijeku koji popravlja ‘inzulinske’ receptore, pojasnio je endokrinolog Jozo Jelčić za Večernji list te dodao kako učinkovitost lijeka tek treba dokazati jer je dalek put od testiranja u životinja do dokazanog djelovanja na ljude.

cure.ba

Komentari

komentara