Zdravlje

Rizično zanimanje – Konobari imaju više šansi da postanu alkoholičari!

Napisao admin

Zaposleni u restoranima, kafanama i drugim ugostiteljskim objektima skloniji su alkoholizmu od ostalih ljudi, pokazala je jedna švedska studija.


Alkoholičar (Foto: Cure.ba)

Istraživanje je provedeno na 1.000 Šveđana uzrasta od 18 do 59 godina, od kojih je 600 ispitanika bilo zaposleno u ugostiteljskim objektima, a preostalih 400 na drugim radnim mjestima. Rezultati su pokazali da osoblje restorana, odnosno ugostiteljskih objekata, predstavlja skupinu visokog rizika kada je riječ o konzumaciji alkohola, koji im je nadohvat ruke.

Kako je istraživanje pokazalo, u najvećoj opasnosti da postanu alkoholičari, odnosno alkoholičarke, jesu mlade žene stare od 18 do 29 godina zaposlene u restoranima. Više od 82 posto djevojaka tog uzrasta konzumira veću količinu alkohola, u odnosu na 72 posto mladića iste dobi.

Autor istraživanja, švedski sociolog Tor Norstroem, rekao je da su rezultati za njega bili očekivani s obzirom na prethodna istraživanja, čiji su rezultati bili slični.

Stručnjaci imaju dva objašnjenja za ovaj fenomen – prema jednom, ugostiteljski objekti privlače osobe koje od ranije imaju sklonost konzumiranju većih količina alkohola, a prema drugom, riječ je o vrlo stresnom radnom okruženju, u kome su alkoholna pića zaposlenicima na raspolaganju u velikim količinama.

cure.ba

Komentari

komentara