Zdravlje

Istraživanja američkih naučnika – Običan dodatak ishrani liječi rijetki oblik autizma

Napisao admin

Običan dodatak ishrani bi možda mogao da izliječi rijetki oblik autizma, za koji je utvrđeno da je u vezi s manjkom amino kiselina, poručili su stručnjaci sa Univerziteta američke savezne države Kalifornije.


Ilustracija (Foto: Cure.ba)

Stručnjaci su kod nekih autističara utvrdili genetsku mutaciju koja ubrzava metabolizam tzv. BCAA esencijalnih amino kiselina.

Dotične amino kiseline ljudski organizam ne proizvodi sam, već se moraju uzeti kroz hranu. 

Oboljeli od rečene forme autizma troše BČA amino kiseline brže nego što je to normalno, što stvara neravnotežu koju istraživači povezuju sa njihovim neuro-bihevioralnim simptomima.

Takvim pacijentima je zbog toga možda samo potrebno dati prirodne amino kiseline koje nedostaju njihovom organizmu, istakao je jedan od koautora studije Josef Glisson.

Kod genetski manipulisanih laboratorijskih miševa, koji su ispoljavali simptome autizma, praćene i epileptičnim napadima, došlo je do poboljšanja stanja pošto su primali dopunske količine BCAA amino kiselina, koje se mogu nabaviti i u radnjama zdrave hrane.

Sada se postavlja pitanje da li se na isti način mogu liječiti i ljudi oboljeli od takvog oblika autizma, koji je dosta rijedak.

Kalifornijski tim je uspio da kod nekih pacijenata ispravi neravnotežu amino kiselina u organizmu, ali još nema dovoljno podataka da li je to kod njih rezultiralo ublažavanjem simptoma autizma kao kod miševa, prenose agencije.

cure.ba

Komentari

komentara