Zdravlje

Istraživanje – Živa i omega 3 kiseline u ribi imaju suprotni efekat na srce

Napisao admin

Omega 3 masne kiseline i živa koji se nalaze u mesu ribe čini se da imaju suprostavljeni efekat na zdravlje srca, pokazalo je istraživanje provedeno na sjeveru Evrope.


Riba (Foto: Cure.ba)

Naučnici, čiji su zaključci objavljeni u časopisu American journal of Clinical Nutrition, proučili su podatke više od 1600 švedskih i finskih muškaraca i utvrdili da muškarci s visokim razinama žive u tijelu imaju povećani rizik od srčanog udara dok oni koji imaju visoku koncentraciju omege 3 imaju nizak rizik, prenosi Hina.

Ishrana koja uključuje ribu smatra se zdravom ali odnos potencijalnih rizika i koristi dva sastojka nije jasan. Znanstvenica Maria Wennberg, koja je vodila istraživanje, kazala je kako postoje načini da se prirodnim putem dođe do ribljeg ulja bez da se istovremeno unosi i živa.

“Jedenje ribe dva do tri puta sedmično sa najmanje jednim obrokom masne ribe koja ne spada u grabljivice (poput lososa) te konzumiranje mesa grabljivica ne češće od jednom sedmično može se preporučiti”, kaže Wennberg sa švedskog sveučilišta Umea.

Ribe grabljivice na vrhu su su prehrambenog lanca kao predatori koji zato koncentriraju živu iz okoliša u svom tkivu.

cure.ba

Komentari

komentara