Zdravlje

OSTEOPOROZA, DEPRESIJA, RAK DOJKE… – Pet najopasnijih zdravstvenih problema kod žene

Napisao admin

Kada su u pitanju one same, žene su stručnjaci u ignoriranju većine pitanja, a to je vjerojatno i razlog zašto zdravstveni problemi s kojima se suočavaju žene iz dana u dan postaju sve teži.


grudi (foto:cure.ba)

Pet najopasnijih zdravstvenih problema kod žene su potpuno izlječivi ili se barem lako mogu spriječiti samo ako su žene proaktivne u njihovom ranom otkrivanju. U nastavku pogledajte kojih je to 5 zdravstvenih problema sa kojima se žene često susreću u današnje vrijeme.

1.    Osteoporoza

Čim žena dosegne 40 – u godinu, bolovi postaju njezin žiovtni pratilac. Liječenje osteoporoze postaje teško jer se obično dijagnosticira tek u vrlo teškoj fazi. Uzroci nastajanja osteoporoze su mnogi, a glavni uzrok jeste manjak kalcija. Liječenje osteoporoze je moguće, ali samo ako žene surađuje. Ukoliko ne želite biti žena koja će sa 50 godina završiti u invalidskim kolicima, a ispred sebe imate još 30 godina života, onda ozbiljno shvatite vaše kosti.

2.    Srčani udar

Uobičajena šovinistička rečenica jeste da žene nikada ne umiru od srčanog udara, jer one nemaju srca. Statistički podaci u posljednjih 10 godina govore da je broj srčanih udara kod žena u porastu, a broj žena koje prežive moždani udar je veoma mali.

3.    Depresija

Nedavno je otkriveno da hormonska neravnoteža koja se događa u ženama nakon što uđu u menopauzu može biti najveći uzrok depresije koja dovodi do psihotičnih ispada i samoubistava.

4.    Rak dojke i vrata materice

Rak dojke je bolest  ubica broj jedan među ženama ovih danaa, ali i rak vrata maternice polako to postaje. Sve žene bilo u njihovim 20 – im ili 40- im trebaju znati da 5 minuta redovnog samostalnog pregleda dojke može pomoći da otkrijete rak dojke u početnoj fazi, te na taj način spriječiti razvoj ove smrtonosne bolesti.

5.    PCOS – Policistički ovarij

Ako ste mlada žena koja pati od neredovne menstruacije, onda ste pod prijetnjom  ove bolesti. Statistika kaže da gotovo jedna od tri žene ima PCOS, a sve što trebate učiniti kako bi  spriječili pojavu ove bolesti jeste da se hranite zdravo i upravljate svojom težinom!

cure.ba

Komentari

komentara