Zdravlje

Nauka – Doktor pronašao lijek za rak, ali nema novca za nastavak razvijanja lijeka?!

Napisao admin

Doktor Magnus Esand iz Švedske pronašao je potencijalno vrlo uspješan lijek za rak, ali njegovo otkriće je već dvije godine "na ledu", jer niko ne želi da mu da novac za nastavak razvijanja lijeka?!


lijek (foto:cure.ba)

Aleksandar Masters, novinar britanskog “Telegrafa”, piše da je lijek – virus za sada testiran samo na miševima, ali su rezultati više nego ohrabrujući.

Virus je doslovno ubio stanice raka, uz minimalne nuspojave za “pacijente”; u najgorem slučaju oboljeli bi od prehlade!

Doktor Esand sa Univerzitetske bolnice u Upsali ipak ne može da dođe do potrebnog novca.

Da bi njegov lijek završio na tržištu, mora proći kroz tri eksperimentalne faze.

Prve dvije faze Esand može izvršiti sam ukoliko prikupi potrebna sredstva. Za treću fazu potrebna mu je farmaceutska kompanija koja bi bila spremna da uloži u njegov virus protiv raka.

S obzirom na to da je Esand, kako navodi Masters, “nesebični Šveđanin koga ne zanima profit”, došlo je do problema.

Naime, Esand i njegovi saradnici počeli su u naučnim publikacijama da objavljuju detalje svog istraživanja prije nego što su patentirali svoje otkriće.

Kako prenosi Srna, zato ga sada više i ne mogu patentirati. A bez patenta na njemu je nemoguće zaraditi ogromne svote novca koje su velikim farmaceutskim firmama jedina motivacija za sudjelovanje u istraživanju poput ovoga koje Esand predlaže!

Zbog ne baš jasnih razloga, u Esandov rad ne želi da ulaže ni švedska vlada.

Novinar “Telegrafa”, motivisan činjenicom da njegova bliska prijateljica boluje tačno od tipa raka na kojem je dr Esand vršio dosadašnje testove, odlučio je da prikupi milion funti. Ili barem da pokuša, pa je objavio javni poziv za donacije.

“Imate milion funti viška i ne znate na šta biste ih potrošili? Uložite u istraživanje virusa koji ubija rak. Donirajte milion funti i virus će biti nazvan po Vama”, stoji u pozivu.

cure.ba

Komentari

komentara