Zdravlje

Savjeti – Pucanje kapilara u oku

Napisao admin

Pucanje kapilara u oku može biti znak da imate visok očni tlak. Podljev nastaje, jer kapilare na vanjskom dijelu oka ne mogu izdržati naglu navalu krvi. Stručno se to zove hiposfagma i može nastati iz bilo kojeg razloga koji je izazvao pucanje kapilara (npr. udarac u oko, fizičko napinjanje, trljanje oka u snu i sl.)


Oči (Foto: Cure.ba)

Treba li liječiti?

Ne, jer će proći kad se krv povuče kao i svaka druga modrica na tijelu. U ovakvim situacijama savjetuje se kontrola krvnog tlaka i nošenje tamnih naočala da se izbjegne zapitkivanje drugih osoba dok podljev ne izblijedi.

Ako dolazi do curenja u dubini oka situacija je ozbiljnija. U ovom slučaju okulist će pomoću oftalmoskopa provjeriti ima li mutnina koje “plivaju” (kapljice krvi) i podljeva na očnoj pozadini. Tad bi i vid bio zamućen. Srećom, to se rjeđe dešava. Podliveno oko možemo shvatiti kao jedno korisno upozorenje da se ozbiljnije pozabavimo krvnim tlakom koji, u toj fazi, nije izazvao ozbiljnijih oštećenja, ali je potencijalna tempirana bomba za koju nikad ne znamo kad će se aktivirati.

cure.ba

Komentari

komentara