Zdravlje

Istraživanje – Muškarci koji jedu čokoladu imaju manji rizik od moždanog udara

Napisao admin

Redovno konzumiranje čokolade može kod muškaraca smanjiti rizik od moždanog udara, pokazalo je švedsko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u magazinu Neurology.


Čokolada (Foto: Cure.ba)

Naučnici su utvrdili na uzorku od 37 hiljada mukšaraca koje su pratili deset godina, da oni koji su jeli najviše čokolade odnosno prosječno trećinu šoljice čokoladnih komadića imaju 17 posto niži rizik od moždanog udara u odnosu na muškarce koji su izbjegavali čokoladu.

Već su ranija istraživanja pokazala da je rizik od nekih bolesti srca i krvnih žila manji kod ljubitelja čokolade.

“Korist od konzumiranja čokolade kod moždanih udara vjerovatno je povezana s flavonoidima u čokoladi”, napisala je voditeljica istraživanja Susanna Larsson sa Karolinska instituta u Stockholmu u naučnom radu.

Već su ranija istraživanja upućivala na mogućnost da flavonoidi djeluju kao antioksidansi sa pozitivnim efektima na krvni tlak, holesterol i krvne žile.

Ipak, neurolog Richard Libman sa Cushingova instituta u Manhassetu u državi New York upozorava da se ta informacija treba primiti sa zrncem razuma jer je teorija o pozitivnom efektu flavonoida još uvijek samo teorija, javlja HINA.

cure.ba

Komentari

komentara