Zdravlje

Obratite pažnju na simptome – Mastitis: Kako liječiti upaljenu dojku

Napisao admin

Simptomi koji ukazuju na upalu dojke su: odebljana i zacrvenjena koža na dojki, koža upaljenog predjela je toplija od ostalog tijela, a dodir je bolan. Bolesnica može imati i povišenu tjelesnu temperaturu, povećani broj leukocita u krvi i povećane limfne žljezde ispod pazuha.


Mastitis (Foto: Cure.ba)

Upale dojke najčešće su kod žena između 18. i 50. godine starosti. Upala je obično povezana s dojenjem. Upala koja je povezana s dojenjem nastane tokom prvih šest sedmica nakon poroda. A glavni su krivac bakterije, koje se šire kroz mlječne kanaliće.

Upala bradavice se naziva telitis, a naziv za upalu dojke je mastitis – koji se, ukoliko se ne liječi, može razviti u kronično oboljenje apsces. Kada se oblikuje apsces, koža upaljenog predjela je valovita. Upale dojki liječimo s antibioticima koji uništavaju bakterije. Apsces može spontano puknuti, u protivnom ga treba hirurški odstraniti, piše intimatemedicine.com.hr.

Upala uz kolobare ili preiareolarna upala karakteristična je za mlađe žene koje puše. Ta upala se često razvije u apsces i vrlo je neugodna, jer se usprkos liječenju antibioticima rado ponavlja. U tom je slučaju potrebno hirurško uklanjanje pogođenog mliječnog kanala.

cure.ba

Komentari

komentara