Zdravlje

KOJE NE SMIJETE ZANEMARITI – 6 znakova upozorenja ako ne želite umrijeti od srčanog udara

Napisao admin

Poznata američka komičarka Rosie O'Donnell prošle je sedmice doživjela i preživjela srčani udar.


srčani udar (foto:cure.ba)

Javnosti je priznala kako je preživjela pukim čudom jer je svjesno zanemarivala simptome opake bolesti misleći kako će “proći sami od sebe”.

Stručnjaci upozoravaju kako Rosie O'Donnell nije izdvojen slučaj. Naime, u SAD-u svake godine od srčanog udara umre 200.000 žena.

Kod pojave simptoma srčanog udara, pravovremena pomoć doktora pružena tokom narednog sata smanjuje rizik od smrti za 50 posto. Predstavljamo vam 6 znakova upozorenja koje ne smijete zanemariti ako ne želite umrijeti od srčanog udara.

1. Nedostatak zraka

Brojne se žene tokom srčanog udara, danima ili čak sedmicama prije njega susreću s nedostatkom zraka. Ako se osjećate kao da ste pretrčali maraton – vrijeme je da potražite pomoć.

2. Bol u ramenu, vratu, ruci

Umjesto eksplozivne boli u prsima, kod žena se mogu razviti bolovi manjeg intenziteta, i to u gornjem dijelu leđa, ramenima, vratu, čeljusti ili rukama. Potražite hitnu medicinsku pomoć ako vas muče neobični simptomi koji se javljaju iznad struka.

3. Neuobičajen umor

Istraživanje je pokazalo kako se gotov 70 posto žena prije srčanog udara muči sa neuobičajenim umorom, i to danima ili sedmicama prije napada. Spomenuti umor može biti toliko izražen da žene nemaju snage za pospremanje vlastitog kreveta.

4. Pretjerano znojenje

Bezrazložno, pretjerano znojenje jedan je od specifičnih znakova upozorenja mogućeg srčanog udara. Žene mogu istovremeno osjećati vrućinu, ali i zimicu. Ako se pojavi ovakvi simptomi – odmah se javite doktoru.

5. Mučnina ili vrtoglavica

Žene tokom srčanog napada često povraćaju i imaju osjećaj da će pasti u nesvijest. Mučnina također može podsjećati na žgaravicu.

6. Tjeskoba

Kod mnogih se žena prije ili tokom srčanog udara može javiti osjećaj intenzivne tjeskobe ili straha. Osluškujte poruke koje vam šalje organizam kako biste se na vrijeme spasili od prijevremene smrti.

cure.ba

Komentari

komentara