Zdravlje

Provjerene metode – Ovako se tjera rak

Napisao admin

Rak ne uzima najviše života, to čine kardiovaskularne komplikacije, kao što su srčani i moždani udar. Pa ipak, rak je bolest koje se većina osoba najviše pribojava. Rizik se može prilično smanjiti.


Jabuke i borovnice (Foto: Cure.ba)

Raspitajte se o zdravstvenoj istoriji svoje porodice. Ako utvrdite da je nešto učestalo, koncentrišite se na preventivne mjere koje mogu poništiti uticaj loših gena.
 
Prestanite pušiti i skinite suvišne kilograme
Ako skinete suvišne kilograme i prestane pušiti, smanjićete rizik od obolijevanja.
 
Đumbir
Đumbir može smanjiti rizik od raka debelog crijeva jer smiruje upale u sistemu za varenje.
 
Borovnice
S obzirom na jačinu antioksidansa, svježe borovnice su nezamjenjive. Imaju izuzetno visoke koncentracije antocijana, koji može obuzdati širenje stanica raka.
 
Još neke bobice
Kupine, brusnice i trešnje bogate su antioksidativnim spojem antocijaninom, koji može usporiti rast nekih vrsta raka.
 
Kelj i jabuke
Kelj sadrži izotiocijanatime koji pomažu da se tijelo očisti od kancerogenih pojava. Jabuke (kupujte one uzgojene bez pesticida) imaju antikancerogeno djelovanje na debelo crijevo.
 
Svakodnevne šetnje
Svakodnevne žustre šetnje od oko 30 minuta mogu poboljšati san i dati energiju, pa potencijalno smanjuju rizik od dijabetesa i raka.
 
Skuhajte čaj
Bijeli i zeleni čajevi sadrže EGCG, fitokemikaliju i antioksidanse koji mogu zaštititi stanice.
 
Dišite
Izdahnite. Sada udahnite. Svakodnevno pet minuta udišite sporo i odmjereno. Ovakvo disanje može poništiti negativne učinke stresa na tjelesno i duševno zdravlje.
Ne potiskujte emocije
Ne morate svima sve reći ili pokazati, ali sebi svakako morate. Razmislite o svojim osjećanjima, suočite se s njima iskreno i donesite razumne zaključke. Potisnute emocije mogu djelovati negativno i na fizičko zdravlje, smatraju mnoge doktorice i doktori.
 
Usredotočite se na vlakna
Zob je dobar izvor vlakana. Osim što pomažu tijelu da eliminiše toksine, mogu potisnuti glad jer omogućavaju stabilne razine šećera u krvi.
 
Kafa
Redovna konzumacija kafe povezana je s manjim rizikom od raka bazalnih stanica kože.
 
Kurkuma
Zlatni indijski začin dobija boju iz pigmenta kurkumina, snažnog antioksidansa koji se bori protiv upala.
 
Jaja
Osim proteina i esencijalnih lipida, jaja sadrže antioksidanse koji mogu pomoći u sprečavanju raka.
 
Paradajz – posebno kuhani i pečeni
Sadrži likopen, koji može smanjiti rizik od raka pluća i želuca.
Naša tijelo će dobiti više likopena iz paradajza ako je kuhan.
 
Crvena paprika
Crvena paprika sadrži kapsaicin, koji može oštetiti stanice raka napadajući njihov izvor energije bez štete po zdrave stanice.
 
Brokula
Brokula je izvor spojeva koji sputavaju rast stanica raka.

cure.ba

Komentari

komentara