Zdravlje

Jeste li znali – Šta kaže koža?

Napisao admin

Koža je najveći organ našeg tijela. Teži između dva i četiri kilograma, pokriva između jednog i dva kvadratna metra površine i potpuno se obnavlja svakih sedam do deset sedmica, pri čemu se svakodnevno Ijušti i skida približno pet miliona mrtvih ćelija. Ona najbolje odražava stanje zdravlje i biološku dob pojedinca. Meka je i glatka kada se o njoj dobro brinete, a suha i Ijuskava ako joj ne poklanjate dovoljno pažnje. Šta još sve možete očitati na koži?


Žena (Foto: Cure.ba)

SVRBEŽ
Mogući uzrok: Ekcem. Loše funkcioniranje jetre
Ukoliko vas koža svrbi, suha je i išarana i uz sve to crvena i bolna na dodir, to bi mogao biti znak da se radi o ekcemu. Može se pojaviti bilo gdje na tijelu, uključujući lice, međutim, najčešće se javlja na laktovima i zglobovima šake i na potkoljenici. Kožu treba održavati vlažnom; vaš liječnik će vam propisati kreme na bazi steroida ili antibiotike za ublažavanje upala ili kožnih infekcija. U rijetkim slučajevima svrbež (pogotovo na rukama i stopalima) može biti znak lošeg funkcioniranja jetre.
Ovo oboljenje je poznato kao kolestaza i javlja se kada se žuč ne može izlučivati u probavni trakt, pa se nagomilava u krvi uzrokujući svrbež. Stoga je potrebno ispitati funkcioniranje jetre kako bi se moglo preporučiti odgovarajuće liječenje.

PROMJENA BOJE KOŽE
Mogući uzrok: Višak betakarotena. Žutica. Oboljenje jetre
Ukoliko u organizam unosite hranu koja sadrži betakaroten – forma vitamina A koji voću i povrću daju crvenu, narančastu ili žutu boju – to utječe na boju kože, mada su ovakve pojave dosta rijetke.
Žuta boja kože može, također, biti znak žutice i problema sa jetrom, te se stoga neophodno odmah obratiti liječniku. Boja kože je rezultat prirodnog pigmenta, bilirubina, koji se nakuplja u koži, umjesto da se izbaci iz organizma putem jetre. Uzroci mogu biti hepatitis i oboljenje jetre.

PJEGAVOST
Mogući uzroci: IritabiIni sindrom crijeva. Sindrom policističnih jajnika
Naša put je odličan barometar stanja probavnog sistema, te se problemi kao što je iritabilni sindrom crijeva mogu odraziti na izgled naše kože.
Iritabilni sindrom crijeva iritira oblogu crijeva uzrokujući dijareju ili zatvor i bol. Ukoliko vam se pojave ovakvi simptomi, pokušajte nekoliko sedmica pratiti reakciju organizma na hranu i tekućine koje unosite kako biste utvrdili šta uzrokuje iritiranje vašeg probavnog sistema i kože.
Uzimanje dodatnih probiotika, također, može pomoći – probiotici sadrže tzv. „dobre” bakterije, koje čuvaju naša crijeva. Proizvodi koji sadrže bakteriju „lactobacillus acidophilus” mogu ublažiti probavne probleme i očistiti vašu kožu.
Sindrom policističnih jajnika je hormonalni poremećaj koji uzrokuje pojavu akni kod žena. Ostali simptomi uključuju probleme vezane za menstrualni ciklus i plodnost, rast kose i gojenje. Ovo oboljenje se može dijagnosticirati testiranjem krvi.

ŽUĆKASTA KOŽA
Mogući uzrok: Dehidracija
Nedovoljan unos tečnosti u organizam dovodi do gubitka tečnosti iz ćelija kože (naš organizam koristi tečnost za održavanja pravilnog funkcioniranja vitalnih organa). Rezultat je umorna, žućkasto-siva, beživotna koža. Testiranje dehidracije možete izvršiti jednostavnim pritiskom kože na stražnjem dijelu ruke. Ukoliko se koža odmah ne vrati u svoj prvobitni položaj, to je znak da ne unosite dovoljno tečnosti u organizam. Trebali biste unositi najmanje dvije litre dnevno – pogotovo tokom toplih ljetnih dana.

cure.ba

Komentari

komentara