Zdravlje

Najnovije londonsko istraživanje – Žumance nezdravo kao cigarete

Napisao admin

Je li žumance ili pušili, isto vam se hvata, zaključak je najnovijeg londonskog istraživanja.


žumance (foto:cure.ba)

Ako se govori o povećanju rizika za infarkt ili šlog, ishrana žumacima je nezdrava poput pušenja, kažu naučnici Western Univerziteta u Londonu. 

“Ako ste pod rizikom od srčanog ili moždanog udara, nikako ne bi trebalo da jedete žumance” kaže dr Dejvid Spens sa Robarts istraživačkog instituta. 

“Ukoliko želite da živite dugo, normalno je da ćete biti pod rizikom za ove dvije bolesti” kaže Spense i dodaje ” zašto biste onda jeli nešto što nakuplja više plaka u vaše arterije i podstiče infarkt i šlog?” 

Istraživanje je sprovedeno na 1.213 pacijenata tako što je količina plaka na arterijama mjerena ultrazvukom. Većina srčanih i moždanih udara dešava se kada nakupljeni plak pukne tj. otkači se. 

Pacijenti su popunjavali upitnik koji se ticao lijekova i životnog stila kao i konzumacije žumanca i cigareta. 

Dok se količina plaka standardno nakuplja na arterijama za ljude koji imaju preko 40 godina, nakupljanje je značajno veće za one koji puše i redovno jedu žumance. 

Istraživači su došli do zaključka da ljudi koji jedu tri ili više žumanca nedjeljno imaju mnogo više plaka na svojim arterijama od onih koji rjeđe konzumiraju jaja. 

Istraživanje je objavljeno u Internacionalnom žurnalu ateroskleroze. 

Nutricionista Karen Harvi smatra da nije fer upoređivati žumance sa pušenjem. “Pušenje je jedna od najgorih navika kada se radi o ljudskom zdravlju. Pored toga, decenije kliničkih i naučnih istraživanja su iza nas i ni jedno od njih nije našlo vezu između povećanja srčanih oboljenja uzrokovanim ishranom jajima”. 

“Problem sa jajima je taj što je dozvoljen dnevni unos holesterola, za ljude koji su pod rizikom od srčanih i moždanih bolesti, manji od 200 mg na dan. Jedno jaje sadrži 237 mg holesterola” kaže vođa istraživanja Dejvid Spens. 

“Slobodno jedite bjelanaca, ona su odličan izvor proteina” dodao je on.

cure.ba

Komentari

komentara