Zdravlje

UNIVERZALAN RECEPT – Bijeli luk liječi ćelavost, debljinu, crvenilo lica…

Napisao admin

Bijeli luk snižava krvni pritisak, liječi hronične crijevne poremećaje, čireve, kožne bolesti…ali se i od davnina koristi kao sredstvo za uljepšavanje.


bijeli luk (foto:cure.ba)

Ova biljka je odličan dodatak maskama i oblozima za njegu kože i kose. O djelovanju bijelog luka znamo mnogo, ali jeste li čuli za ove recepte. Neki koji su ih probali, kažu da djeluju…

Skidanje sala sa stomaka

Staviti na stomak tople obloge od kuhanog sirćeta, vode i bijelog luka u prahu (5 grama). Poslije 20 minuta, istuširati se i namazati anticelulit kremom.

Protiv celulita

Uzeti po 30 grama lista i pupoljka breze i bršljana, po 20 grama imele i bijelog luka prelije se sa četvrt litra hladne vode, poklopi i zagrijeva do ključanja. Poslije sat vremena, procijediti i držati oblog petnaestak minuta na “kritičnim mjestima”.

Za čistu kožu

Tri-četiri puta dnevno prati kožu lica uvarkom od stolisnika, metvice ili matičnjaka, potom bubuljice protrljati čehnom bijelog luka pa premazati svježim sokom krastavca ili limuna.

Protiv crvenila lica

Jednom do tri puta na dan prati lice neprokuhanim mlijekom. Mazati kožu lica četiri puta dnevno sokom čubvarkuće, kojem se doda jednaka količina meda. Nakon ovoga u kožu utapkati prohlađen čaj od čehna bijelog luka i isprati poslije deset minuta mlakom vodom.

Melem protiv opadanja kose

Ono po čemu je bijeli luk najcjenjeniji u svijetu jeste upravo njegovo ljekovito dejstvo na kosu, odnosno sprečavanje njenog opadanja i ćelavosti. Nekoliko čehnova bijelog luka stavi se u 250 grama 70-procentnog alkohola i ostavi da odstoji desetak dana, poslije čega se luk izvadi iz tečnosti. Tinkturom se masira korijen kose. Radi ublažavanja mirisa, može se dodati malo lavande.

Protiv zadebljanja na petama

Kupku za noge pripremiti na sljedeći način: u toplu vodu sipati sok od dvije glavice bijelog luka i poslije 10 minuta noge isprati čistom vodom. Ukoliko osjetite peckanje, isperite stopala još jednom, čajem od kamilice.

cure.ba

Komentari

komentara