Zdravlje

Pomaže ženama – Meditacija vas čini zdravim

Napisao admin

Transcendentalna meditacija smanjuje stres i poboljšava emocionalnu i mentalnu dobrobit pacijentica oboljelih od raka dojke, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja.


žena (foto:cure.ba)

Dvogodišnje je eksperimentalno testiranje uključilo 130 pacijentica čija se dob kretala od 55 godina pa naviše.

“Emocionalan i psihosocijalan stres doprinosi početku i napredovanju raka dojke, ali i umiranju od karcinoma. Moja poruka glasi: počnite meditirati već danas kako biste spriječili, ali i izliječili bolest,” izjavio je autor istraživanja Sanford Nidich s američkog Instituta za prirodnu medicinu i prevenciju.

“Tehnika transcendentalne meditacije smanjuje stres i poboljšava emocionalnu dobrobit te mentalno zdravlje kod starijih pacijentica s rakom dojke. Žene koje su sudjelovale u istraživanju izjavile su kako su meditiranje doživjele kao vrlo jednostavnu i zanimljivu tehniku. Osim što smanjuje stres, meditiranje poboljšava cjelokupnu kvalitetu života,” dodao je Nidich.

“Liječnici bi svakako trebali razmisliti o uvođenju transcendentalne meditacije kao pomoćne metode za oporavak pacijentica s rakom dojke. Vjerujem da ovaj pristup zaslužuje više pažnje”, kazala je koautorica studije dr. Rhoda Pomerantz, šefica gerontologije u bolnici Saint Joseph, piše “Ordinacija”.

cure.ba

Komentari

komentara