Zdravlje

Prva pomoć – Opekotine liječite bjelanjkom

Napisao admin

Kada dođe do opekotina, vatrogasce na obuci uče: kolika god da je njihova površina, prva pomoć sastoji se u tome da se oštećena zona stavi pod mlaz hladne vode sve dok se temperatura ne smanji i dok ne prestanu gorjeti slojevi kože, a zatim se opekotina premaže bjelanjkom.


lice (foto:cure.ba)

Jedna je osoba opekla veći dio ruke vrelom vodom. Unatoč bolu, stavila je ruku pod mlaz hladne vode a zatim uzela dva bjelanjka, izmiješala ih i u njih zaronila ruku.

Nestaju i ožiljci

Ruka je bila toliko izgorjela da kad ju je premazala bjelanjkom, koža se osušila a od bjelanjka se napravila neka vrsta opne. Ta je osoba znala da je bjelanjak prirodni kolagen i nastavila je najmanje sat vremena premazivati ruku bjelanjkom. Poslije podne više nije osjećala bol a sutradan je ostalo samo crvenilo na mjestu opekotine.

Bojala se da će joj ostati ružan ožiljak, ali na njezino veliko iznenađenje, nakon desetak dana nije više bilo ni traga opekotini, čak je koža vratila prvobitnu boju.

Opečena koža potpuno se regenerirala zahvaljujući kolagenu sadržanom u bjelanjku, koji je u stvari placenta (posteljica) puna vitamina.

cure.ba

Komentari

komentara