Zdravlje

Za doručak – Ukusne i zdrave kaše od žitarica

Napisao admin

Promijenite svoje životne navike i umjesto nezdravih salama, namaza i druge masne hrane, za doručak jedite ukusne kaše od cjelovitih žitarica


kaša od žitarica (foto:cure.ba)

Želite jesti zdravi doručak, a jednostavno više ne znate što biste pripremili?

Rješenje je u cjelovitim žitaricama, odnosno različitim vrstama kaša koje možete spraviti od njih. Nabavite potrebne sastojke u trgovinama sa zdravom hranom i spremite ih na ukusan način uz pomoć recepata koje smo pripremili. Zapamtite, cjelovite žitarice pune su proteina, vitamina, minerala, zdravih masnih kiselina i vlakana, koje su potrebne za zdravlje organizma i kontrolu tjelesne težine.

Ukusan krupnik s brusnicama, orasima i medom

Sastojci:

1 šoljca pahuljica od krupnika (drugi nazivi – pir, dinkel, farro)

1 šoljca obranog mlijeka

8 kolutića banana

¼  šoljca  sjeckanih oraha

¼  šoljca  sušenih (sjeckanih) brusnica

¼  šoljca  meda

Spremite krupnik pahuljice prema uputama na pakiranju, te nakon toga dodajte mlijeko, banane, orahe, brusnice i med. Poslužite odmah.

Ječmene pahuljice sa sušenim višnjama

Sastojci:

950 ml nezaslađenog mlijeka od badema

1 i ¼  šoljca  ječma

2 kašike mljevenog lana

¼ kašike soli

½ šoljice sušenih višanja ili brusnica

¼ kašike mljevenog cimeta

2 do 3 kašike smeđeg šećera, plus još jedna žlica (prema želji)

1 šoljica svježih malina

U veliku posudu ulijte 700 mililitara mlijeka od badema, ječam, mljeveni lan, sol i zagrijte na plamenu srednje jačine. Kada zavrije, kuhajte na laganoj vatri 10 minuta, često miješajući. Nakon toga dodajte višnje i cimet te dalje miješajte, dok smjesa ne postane mekana i kremasta (po prilici dodatnih pet minuta). Maknite posudu s vatre i dodajte šećer. Podijelite kašu u šalice i dodajte ostatak mlijeka od badema. Na vrh dodajte maline te šećer prema želji.  

Ukusna zobena kaša

Sastojci:

2/3  šoljce  zobi za zobenu kašu

1/3  šoljce  mlijeka

Sol

Smeđi šećer

Banana čips (po izboru)

Nasjeckane marelice (po izboru)

Tostirani orašasti plodovi (po izboru)

Večer prije, u posudi zagrijte pola litre vode i dodajte 2/3 šalice zobi. Miješajte kašu tako dugo dok se ne ohladi na sobnu temperaturu. Posudu pokrijte i preko noći stavite u hladnjak. Ujutro dodajte malo soli i zagrijte kašu do vrenja. Smanjite vatru i pustite da se lagano kuha, tako dugo dok kaša ne omekša, ali da se ne raspada nego normalno žvače (kuha se oko 15 minuta, uz povremeno miješanje). Nakon toga dodajte mlijeko i sve kuhajte još koje dvije do tri minute dok kaša ne postane kremasta. Raspodijelite kašu u dvije posudice, posipajte ju sa šećerom i dodajte voće po želji.  

Ječmena kaša s marelicama, lješnjacima, čokoladom i medom

Sastojci:

2 i pol šoljica vode

¼ kašike soli

1 šoljica ječma

1  šoljica  mlaćenice

¼  šoljica  sjeckanih sušenih marelica

¼  šoljica  sjeckanih tostiranih lješnjaka

¼  šoljica  sjeckane tamne čokolade (65 i više posto kakaa)

¼  šoljica  meda

Zavrijte vodu sa solju, dodajte ječam i nakon što ponovno sve zavrije, smanjite plamen. Kuhajte ječam na laganoj vatri u pokrivenoj posudi kojih sat vremena. Nakon toga neka odstoji pet minuta. Kašu promiješajte s vilicom i dodajte preostale sastojke.

Proso s ananasom, kokosom i lanom

Sastojci:

6  šoljica  vode

¼ kašike soli

1  šoljica  prosa

½  šoljica  sojinog mlijeka

½ nasjeckanog svježeg ananasa

¼  šoljica  tostiranih pahuljica od kokosa

4 kašike lana

¼  šoljica  javorovog soka (po želji)

Zavrijte vodu sa solju i dodajte proso, a kada sve ponovno zavrije, smanjite vatru. Kuhajte na laganoj vatri 30-ak minuta. Neka nakon toga odstoji pet minuta. Promiješajte sve s vilicom i dodajte ostale sastojke.

Bulgur kaša s jagodama

Sastojci:

1  šoljica  light mlijeka (1 posto masnoće), plus još mlijeka za serviranje

½  šoljica  bulgura (napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica)

¼  šoljica  grožđica

¼ kašike soli

1 do 2 kašike smeđeg šećera

narezane svježe jagode

U posudi za kuhanje pomiješajte 1 šalicu vode, mlijeko, bulgur, grožđice, sol i sve zavrijte. Smanjite vatru na srednju jačinu te kuhajte miješajući sastojke s vremena na vrijeme, tako dugo dok bulgur ne omekša i dobije se kašasta smjesa (potrebno oko 10 do 15 minuta).

Podijelite kašu u dvije zdjelice i posipajte sa smeđim šećerom. Kašu poslužite toplu, dodajte malo mlijeka i nasjeckane jagode.

Zdrave sojine pahuljice s lješnjacima i malinama

Sastojci:

1  šoljica  brusnica, svježih ili smrznutih

2 naranče, oguljene i nasjeckane

2  šoljica  prigodnog soka od jabuka

1  šoljica  mrvljene pšenice

½  šoljica  sojinih pahuljica

½ heljde

¼  šoljica  tostiranih lješnjaka

Zagrijte tavicu na vatri srednje jačine, dodajte brusnice i dvije žlice vode. Kuhajte ih tako dugo dok ne puste sok i omekšaju (oko dvije minute). Nakon toga dodajte naranče, dobro promiješajte i maknite s vatre. U posudi zavrijte sok od jabuke i tri šalice vode. Dodajte pšenicu i smanjite vatru tako da lagano vrije, pokrijte posudu i kuhajte sve 15-ak minuta. Dodajte sojine pahuljice i kuhajte sve skupa još pet minuta. Dodajte heljdu i kuhajte pokriveno sve narednih 10 minuta. Otkrijte posudu, kako bi u posljednjih pet minuta ispario višak tekućine. Rasporedite kašu u posudice, dodajte lješnjake i voće iz tavice. Servirajte vruće.

cure.ba

Komentari

komentara