Zdravlje

Lijek za astmu – Prehranom protiv astme

Napisao admin

Astma je bolest dišnih puteva koji provode zrak u pluća i van. Dišni putevi Kod astme upaljeni su i osjetljivi te burno reagiraju u vrijeme prehlada, virusnih infekcija ili pri kontaktu s aktivatorima astme.


astma (foto:cure.ba)

Astmu karakterizira specifično zviždanje u grudima, otežano disanje, stezanje u prsnom košu i kašalj, naročito tijekom noći ili u ranim jutarnjim satima. Astma se uglavnom javlja tijekom prehlade ili prilikom izlaganja vanjskim zagađenjima kao što su to dim cigareta, jaki mirisi ili respiratornim alergenima na grinje, polen, životinjsku dlaku, i sl.

Otežano disanje prilikom astmatičnog napadaja te sviranje u grudima mogu proći spontano ili nakon primjene lijekova koji šire dišne puteve. U ovom članku izdvojit ćemo neke od najzdravijih namirnica koje imaju ključnu ulogu u borbi protiv astme:

Ekstra djevičansko maslinovo ulje – smanjuje rizik od pojave astme

Voće i povrće iz organskog uzgoja – osobito ono bogato vitaminom C, vitaminom E, selenom, beta-karotenom i flavonoidima; najbrojnije grupe prirodnih heterocikličkih spojeva s kisikom koje se najčešće nalaze u biljkama te hranjivim sastojcima koji pogoduju zdravlju pluća i dišnih puteva.

cure.ba

Komentari

komentara