Zdravlje

Pogled unazad – Zbog ovoga neke žene ne mogu prestati pušit

Napisao admin

Pušenje uzrokuje ozbiljnu štetu za zdravlje, između ostalog poznati je faktor rizika za srčani udar, moždani udar, emfizem i rak pluća. Zašto onda pušimo? Novo istraživanje ukazuje da žene koje su fizički ili emocionalno zlostavljane u djetinjstvu imaju 1,4 puta veću vjerojatnost da postanu pušačice.


Žena s cigaretom (Foto: Cure.ba)

Žene koji se bore s prestankom pušenja možda trebaju pogledati unatrag. Naime, znanstvenici su pronašli vezu između navike pušenja i trauma iz djetinjstva.

Novo istraživanje objavljeno u Substance Abuse Treatment, Prevention, and Policy ukazuje da uznemirujuća iskustva nastala u djetinjstvu mogu ostati s nama cijeli život. Tim istraživača je utvrdio da su žene koje su fizički ili emocionalno zlostavljane kao djeca imale 1,4 puta veću vjerojatnost da postanu ovisne o nikotinu.

Da pokupite ovu nezdravu naviku vjerojatnije je i ako imate jednog roditelja u zatvoru.

Dr. Tara Strine, voditelj istraživanja, rekao je: ‘Budući da neželjena iskustva iz djetinjstva povećavaju rizik od psihološkog stresa za muškarce i žene, činilo se logično da će pojedinac imati veću vjerojatnost da razvije ovisnost o nikotinu’.

Međutim, dr. Strine je dodao da se taj učinak prvenstveno vidi u žena, što sugerira da ljudi, ovisno spolu, imaju ‘različite mehanizme suočavanja s traumom’.

Istraživanje je obuhvatilo više od 7.000 ljudi, više od polovine ženskog spola. Zanimljivo da je više od 60 posto odraslih imalo barem jednu traumu iz djetinjstva.

cure.ba

Komentari

komentara