Zdravlje

Savjeti – Prirodan način rješavanja stresa i anksioznosti

Napisao admin

Anksiozni osjećaji su prirodni odgovor na stres. Otkucaji srca se ubrzavaju, podiže se krvni pritisak, mišići postaju zategnuti, a disanje postaje plitko i brzo. Mala količina tjeskobe i stresa je zdrava jer pruža motivaciju, pomaže vam da završite zadatak u roku i naglašava bitne zadatke u životu.


Žena (Foto: Cure.ba)

Međutim,  previše tjeskobe i stresa ugrožava fizičko i emocionalno zdravlje i povećava rizik od depresije, socijalnog povlačenja, osjećaja razdražljivosti, umora i mišićne napetosti. Naravno, smanjenje stresa i tjeskobe pomaže osobi da se vrati u zdravo stanje.

1.       Dnevnik stresa.
Tokom stresnog stanja ili tjeskobe, uobičajeno je da se osjećate kao da gubite kontrolu nad situacijom. Pokušajte sa vođenjem dnevnika stresa kao načinom da povratite kontrolu i identificirate različite stresore koji uzrokuju anksioznost ili pojačati stres. Pišite kada osjetite stres ili anksioznost, a ono što ste zapisali da je pokrenulo osjećaje će vam pomoći procijeniti situaciju, odnose i misli koje izazivaju anksioznost i stres. Slušanje muzike, kupanje ili šetnja su također zdravi način pobjeđivanja stresa.

2.       Tehnike opuštanja.
Joga smanjuje stres i pomaže smanjiti tjeskobne osjećaje. Mišićna napetost, glavobolje i fizički umor su simptomi stresa i tjeskobe. Joga opušta mišiće i um, te vam pomaže da se vratite u emocionalnu i tjelesne smirenost. Masaža, vrući tuš i sauna također opuštaju mišiće, te ublažavaju simptome stresa i anksioznosti. Tai-chi vam također pomaže u smanjenju anksioznosti, ali i vježbanje na dnevnoj bazi smanjuje tjeskobu i stres.

3.       Mreža podrške.
Društvena povučenost je čest simptom stresa i tjeskobe. U razgovoru s prijateljem, članom obitelji, ili terapeutom možete pomoći sebi da smanjite osjećaj tjeskobe i stresa. Ulazak u lokalnu grupu za podršku anksioznim osobama i osobama pod uticajm stresa, pomoći će vam do što lakše i prije pređete preko tih osjećaja.

4.       Hobi.
Sudjelovanje u nečemu ugodnom smanjuje razinu stresa i pridonosi smanjenju osjećaja tjeskobe. Pronalaženje aktivnost koja donosi radost, opuštenost i veselje u vaš život pomoći će vam da se borite protiv negativnih osjećaja vezanih uz stres i anksioznost. Bilo da je vaš hobi čitanje, ispijanje čaj, igranje s kućnim ljubimcem ili neka druga ugodna aktivnost, ugraditi ga u svoju dnevnu rutinu.

5.       Stav.
Koračanje natrag i gledanje veće slike pomaže vam u smanjenju stresnih i tjeskobnih osjećaja u određenim situacijama. Ako vam čekanje u redu u trgovini potiče stres, zaustavite se i zapitajte se kako i da li je čekanje u redu vrijedno toga da utiče na vaš život. Otpuštanje malih stresova koji stvarno ne utiču na naš na život pomaže nižoj razini stresa i anksioznosti.

cure.ba

Komentari

komentara